Nieuws

19 het atelier wint selectie uitbreiding Waterlaboratorium Aqualysis in Zwolle

19 het atelier architecten heeft de architectenselectie gewonnen voor de uitbreiding van het Waterlaboratorium Aqualysis in Zwolle. Met een geheel nieuwe uitstraling, ruim 1.100 m2 aan extra ruimte voor laboratoria en werkruimte, een prettige groene binnentuin en een hoge duurzaamheidsambitie ondergaat het huidige gebouw een ware transformatie om in 2017 klaar te zijn voor 50 extra werkplekken in verband met een fusie.

Het huidige laboratorium (gebouwd in 1987), ligt aan de Loggerweg op bedrijventerrein Voorst in Zwolle en wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel aan de voorzijde en vormt daarmee het nieuwe ‘gezicht’ vanaf de straatzijde. Door de komst van de uitbreiding ontstaat er een centrale groene binnentuin met daar omheen de laboratoria.

De 65 meter lange voorgevel maakt een licht buiging als een golf in het water. Ter plaatse van de entree buigt de voorgevel naar binnen. Alsof het water zich daar heeft ingesleten in het volume. De grote glazen pui markeert de entree. In de entreehal bevindt zich de kantine die ook deels te transformeren is tot grote presentatie/instructie ruimte. Via de hal is de binnentuin te zien en te betreden.

“Aqualysis is een modern opererend laboratorium dat voornamelijk werkzaamheden verricht voor vijf waterschappen onder een bedrijfsvoerings regeling. Daarnaast behoren gemeenten, rijksoverheid en bedrijven tot onze klantenkring. Aqualysis bestaat uit drie onderdelen een bacteriologisch, een chemisch en een hydrobiologisch laboratorium. Dagelijks analyseren medewerkers het oppervlaktewater, zwemwater, afvalwater, grondwater, waterbodem en zuiveringslib. Daarnaast biedt het laboratorium ondersteunende diensten aan zoals monsterneming, toetsing en advies.”

Delen: