Nieuws

Wiskundige vijfhoek op gevel basisschool ‘De Garve’ Lochem

Onlangs is het meerscholengebouw ‘De Garve’ in Lochem feestelijk geopend. Het schoolgebouw van de Meester G. Propschool en de Prins Hendrikschool is in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Vanaf de architectenselectie tot aan de realisatie hebben de kinderen van de school een actieve rol gehad. Samen met het kinderknooppunt in Lochem hebben we de kinderen architectuurlessen gegeven, hun ontwerpideeën vertaald en onze voorstellen toegelicht. Het ontwerp van de school is letterlijk met en voor de kinderen gemaakt met onder andere hun grote wens; een glijbaan midden in de school.

Daarnaast had de opdrachtgever een hoge duurzaamheidsambitie, maar een zeer laag budget. Door een integrale aanpak met alle adviseurs hebben we een uiterst duurzame BENG school ontworpen met een flexibele indeling, bijzondere constructie en een maximum aan isolatie. De grootste duurzaamheidsmaatregel moest uit de gevelisolatie komen. Tijdens het ontwerpproces stuitten wij bij toeval op een nieuwe wiskundig ontdekking: na dertig jaar was er een nieuwe vlakvullende vijfhoek ontdekt. De buitengevelisolatie is bekleed met door ons bureau ontworpen ecoshapes, op basis van deze vlakvullende vijfhoek, een ruimtelijk fenomeen. De gevelbekleding krijgt daardoor een kenmerkend patroon van korenaren, zeer toepasselijk voor een gebouw dat de Garve heet. Met zijn vorm voegt het schoolgebouw zich soepel in de bestaande omgeving.

Delen: