Historisch Centrum
Overijssel Zwolle

Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst
Locatie: Zwolle
Oplevering: 2006

Een omgeslagen vel papier
Archieven hebben de naam stoffig en weinig interessant te zijn. Het imago is echter de laatste tijd aan het veranderen. Mensen gaan op zoek naar hun geschiedenis en hebben daar het archief bij nodig. Op deze trend speelt het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in met een toegankelijk en expressief gebouw. Het HCO is ontstaan uit de fusie van het Rijksarchief Overijssel en het Gemeentearchief Zwolle. Het oude gebouw, met de uitstraling van een gesloten bastion, voldeed niet meer en is uitgebreid met een opvallende lusvormige aanbouw. Openheid is het sleutelwoord met als inspiratie het basismateriaal van het archief: een omgeslagen vel papier. Als een nonchalant omgevouwen blad papier leunt het nieuwe gedeelte tegen het zware, gesloten bouwdeel dat de depots herbergt. Het kantoorgedeelte is met respect voor het bestaande in stijl uitgebreid en geherstructureerd. In totaal een gebouw van 6650 m2.

<Projectoverzicht