19 het atelier wint architectenselectie: Brede school Hanzewijk-Noord, Kampen

In de wijk Hanzewijk-Noord in Kampen wordt een nieuwe brede school voor de huisvesting van de Dr. H. Bouwmanschool met kinderopvang (Iris, stichting voor christelijk onderwijs) en O.J.S. Het Scala (stichting Openbaar Onderwijs Kampen) met kinderopvang én een gymzaal gerealiseerd. Door de samenwerking tussen de scholen en de opvangorganisaties ontstaat er een gebouw met twee kindcentra onder één dak. Brede school Hanzewijk wordt het meest circulaire kindcentrum van Nederland.

De brede school is ontworpen als één gebouw; de verschillende onderdelen vormen een eenheid. Tegelijkertijd wordt de eigen identiteit van beide scholen geborgd door subtiele verwijzingen in de gevel. De toegang tot de opgetilde gymzaal is gastvrij en door het duidelijke gezicht aan het plein volwaardig onderdeel van het gebouw. Bij het ontwerp van de buitenruimte is tevens aandacht voor de schaal van het kind zodat ze veilig vanaf de straat, naar het gebouw en hun eigen leeromgeving kunnen gaan.

Het ontwerp is een verwijzing naar jaren ’50 architectuur. Door ritmiek in de gevels, grote dakoverstekken en passend kleur- en materiaalgebruik sluit de brede school aan op de vernieuwde Hanzewijk. Het ontwerp sluit tevens aan op de architectuur van de 63 aangrenzende appartementen van deltaWonen. Zo ontstaat een eenheid van gebouwen in Hanzewijk-Noord.

Terug naar nieuwsoverzicht