Nieuws

Stadsvilla’s Eekwal binnenkort opgeleverd

Aan de Eekwal in de historische binnenstad van Zwolle heeft architectenbureau 19 het atelier vier unieke en zeer luxe villa’s ontworpen. Deze week wordt de eerste woning opgeleverd. Maandag 8 maart bracht een select gezelschap onder leiding van architect Rob Moritz een bezoek aan deze nieuwe aanwinsten langs de stadsgracht.

In nauw overleg met werkelijk alle belanghebbenden, zoals team monumenten van de gemeente Zwolle, de afdeling Stedenbouw, de ‘Vrienden van de Stadskern Zwolle’, de Bond Heemschut etc. heeft 19 het atelier een ontwerp gemaakt waarbij de witte villa in stijl is herbouwd en het voormalige Palvu-gebouw, een gemeentelijk monument, op eigentijdse wijze is omgebouwd tot drie stadsvilla’s van vier lagen hoog met een souterrain op het kadeniveau.

De woningen zijn een eigentijdse variant op de bestaande statige bebouwing langs de Stadssingel. Ze voegen zich in het historische beeld, maar hun architectuur is onmiskenbaar van nu. Het Palvu-gebouw (Proletariërs Aller Landen Verenigt U) is gebouwd als eerste verenigingsgebouw voor de SDAP, de voorloper van de huidige PVDA. Een zeer beeldbepalend gebouw met een hoge cultuurhistorische waarde, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Doordat de oorspronkelijke materialen – zoals de gebogen spantconstructie, gevelstenen en dakpannen – worden hergebruikt, raken historie en heden hier vervlochten.

Lees hier meer over het project.

Delen: