Posts Tagged “19 het atelier”

Prijsuitreiking Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2019

19 het atelier en Nijhuis Bouw hebben met de transformatie van de Watertoren aan de Zwolse Turfmarkt de Erfgoedprijs Zwolle – Kampen 2019 gewonnen!

De prijsuitreiking heeft op vrijdag 13 september plaatsgevonden tijdens de jaarlijkse Erfgoedavond die vooraf gaat aan de Open Monumentendag. Wethouder Monique Schuttenbeld heeft tijdens de uitreiking haar waardering uitgesproken voor de inzet waarmee het cultuurhistorisch erfgoed is gerestaureerd en in stand is gehouden. De wethouder bestempelde de watertoren als een nieuw icoon voor de stad Zwolle.

19 het atelier is bijzonder trots op deze kwalificatie!

Delen:

Binnenkort start renovatie 28 woningen Eiken- en Iepenstraat Zwolle

In opdracht van Salverda Bouw heeft 19 het atelier de energetische verbetering van de 28 woningen aan de Eiken- en Iepenstraat in Zwolle ontworpen. De hoofdentree aan de Iepenstraat wordt opgeknapt, zodat deze een meer uitnodigende uitstraling krijgt. Door het complex aan de buitenzijde te isoleren verliezen we geen woonoppervlak aan de binnenzijde en krijgt de gevel een geheel nieuwe uitstraling. Daarnaast realiseren we met deze isolatie, in combinatie met nieuwe gasloze installatietechniek, het label A++.

De gevelafwerking bestaat uit stucwerk met een bijzondere gebezemde textuur in een warme tint, gecombineerd met witte vlakken. Door de verticale gevelpenanten te accentueren wordt de uitstraling statiger. Samen met de nieuwe kozijnen, hekwerken en goten is het complex weer ´toekomstbestendig´. Alle woningen worden aan de binnenzijde vernieuwd en krijgen nieuw sanitair en een nieuwe keuken. De begane grond woningen krijgen een extra slaapkamer door de nis aan de straatzijde aan de binnenruimte toe te voegen.

In het voorjaar van 2020 zullen de woningen worden opgeleverd.

Delen:

19 het atelier wint architectenselectie De Stelp in Hollum

De Gemeente en het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland hebben 19 het atelier geselecteerd voor het ontwerpen van het woonzorgcentrum De Stelp. Op de nieuwe locatie zijn reeds een sporthal, kinderopvang en sociaal cultureel werk gevestigd. In de toekomst worden hier 54 (zorg)appartementen gebouwd met multifunctionele ruimten voor zorgverlening, kantoren en horeca.
Het zicht vanuit de zorgwoningen op sport en spelende kinderen maakt van deze locatie een optimale woonplek in het dorp. De nieuwe en bestaande gebruikers kunnen gebruik maken van dezelfde ruimten en voorzieningen, bestaand en nieuw, bijvoorbeeld van de sportruimte om bijeen te komen. Deze synergie in gebruik biedt alle partijen veel extra´s. Door in nauwe samenwerking met Buro Mien Ruys voor het landschap en Bordewijk Adviseurs voor de installatietechniek de visie uit te werken, en in gesprek te gaan met de (toekomstige) gebruikers, is een breed gedragen duurzaam plan ontstaan.

Kleinschaligheid en (multi)functionaliteit vormen de basis van dit schetsontwerp. Zo zijn in het schetsontwerp drie appartementen-paviljoens getekend met elk een eigen gezicht naar de omgeving. Het hart met multifunctionele ruimten omringt het plein en vormt de verbindende schakel met de bestaande bebouwing en het dorp. Deze visie maakt het mogelijk om met het ontwerp in te spelen op toekomstige inzichten en een eventuele veranderende ruimtevraag. Het ontwerp voor het landschap zorgt voor een heldere routing, een groene woonomgeving en vriendelijk omheinde tuinen. De schetsen zijn ter verduidelijking van de visie gemaakt, het plan wordt nog nader ontworpen.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Nieuw kantoor Salverda Bouw ’t Harde is opgeleverd

De nieuwbouw van het kantoor van Salverda is opgeleverd en in gebruik genomen. De nieuwbouw is met een atrium aan het bestaande gebouw verbonden waardoor een ruime entree ontstaat. In de nieuwbouw zijn vergaderruimten, een bedrijfsrestaurant en kantoorruimten gerealiseerd. Het interieur is in nauwe samenwerking met Karin van der Zwaag ontworpen. Na de bouwvak start de verbouw van het bestaande kantoor. Dat wordt opnieuw geïsoleerd en krijgt een nieuwe buitengevel.

Duurzaamheid en circulariteit staat centraal in het ontwerp van de uitbreiding van het kantoorgebouw. De klimaatbeheersing van het gehele kantoor zal ‘all-electric’ uitgevoerd worden. De energie wordt opgewekt door middel van een grote hoeveelheid PV-panelen. Van de opbouw van het casco tot aan de uiteindelijke vloer- en wandafwerking zijn zoveel mogelijk circulaire materialen en producten toegepast. Een zichtbaar circulair product is bijvoorbeeld de nieuwe buitengevel die bestaat uit ClickBrick gevelstenen. Het atrium heeft rondom een houten wandbekleding. Deze bekleding is van Inlands Essenhout, afkomstig van de door ziekte gekapte bomen in de omgeving van Zwolle.

Delen:

Nieuw op onze website: Penthouse Kraanbolwerk Zwolle

Op de bovenste laag van een statig complex op het Kraanbolwerk in Zwolle, is dit penthouse, met geweldig uitzicht over de binnenstad, gesitueerd. 19 het atelier heeft het interieurontwerp voor deze woning gemaakt. Een totaalplan van materialisering, maatwerk meubilair, los meubilair en verlichting.

Deze bijzondere locatie vroeg om een bijzonder ontwerp. Het penthouse heeft een kap en een ruitvormige plattegrond. Dat vraagt om maatwerk om een passend geheel te creëren. De grote open leefruimte met keuken en woonkamer voelt als één en twee ruimtes tegelijk. Door de kastenwand langs de buitengevel wordt de zithoek omarmt. Terwijl er door de grote opening in de wand een mooie zichtlijn naar de keuken ontstaat.

Alle vormen, kleuren en materialen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Modern en industrieel met verfijnde speelse accenten. De bruut gelegde visgraat vloer zonder bies geeft het een stoer karakter, de betonstuc wand versterkt dit beeld. De groene suède wand en het zijde-achtige karpet vormen zachte, warme tegenhangers terwijl de inbetweens het licht op een dromerige manier filteren.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

19 het atelier wint architectenselectie Brede School Benthuizen

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft 19 het atelier geselecteerd voor het ontwerpen van Brede School Benthuizen. Het schoolgebouw is onderdeel van de geplande woningbouwlocatie Bentlanden II. Brede School Benthuizen vervangt de bestaande schoolgebouwen van De School met de Bijbel en OBS Arnoldus van Os en huisvest tevens Junis Kinderopvang. De omvang van het project bedraagt ca. 2.400 m2.

Zichtbaarheid van de afzonderlijke gebruikers en (multi)functionaliteit vormen de basis van het ontwerp. Zo zijn er in het ontwerp drie vleugels te onderscheiden met elk een duidelijk gezicht aan de geplande ontsluitingsweg. Het multifunctionele hart, met onder andere speellokaal en keuken, vormt de verbindende schakel. De gebouwopzet maakt het mogelijk eenvoudig in te spelen op een veranderende ruimtevraag, krimp en/of uitbreiding.

In nauwe samenwerking met de gebruikers is/wordt het ontwerp verder uitgewerkt.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

19 atelier richt haar blik op Antwerpen

Onze buitenlandexcursie bracht ons dit jaar in Antwerpen. Een stad die op architectuurgebied volop in beweging is. Met ons hele team zijn we vanaf station Antwerpen Centraal naar de nieuwe duurzame stadswijk Nieuw Zuid, ‘t Groen Kwartier en het voormalig havengebied ‘het Eilandje’ gefietst.

In Nieuwe Zuid en het havengebied hebben we rondleidingen gekregen van respectievelijk gemeenteambtenaren en een architectuurgids, zodat we alle ins en outs over de duurzame ontwikkelingen hebben meegepikt. Onder leiding van onze eigen ‘Belg’ (Robert Boxem) hebben we onderweg natuurlijk ook een paar cafeetjes bezocht, zodat het nuttige met het aangename werd verenigd.

Al met al een excursie waarbij we veel hebben gezien, gehoord en geleerd, zodat we de inspiratie die we hebben opgedaan op onze eigen wijze in onze projecten kunnen toepassen.

Delen:

Natuurinclusief Bouwen

19 het atelier architecten heeft tijdens de expertsessie Natuurinclusief Bouwen een lezing  gegeven over het ontwerpen en bouwen met natuurinclusieve maatregelen. Als vanzelfsprekend integreren wij dit al jarenlang in al onze ontwerpen. Het doel van de deze expertsessie was om meer bewustzijn te creëren over de voordelen van Natuurinclusief Bouwen. 19 het atelier heeft aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien hoe wij om gaan met dit belangrijke vraagstuk in zowel nieuwbouw als renovatie.

Delen:

Nieuw op onze website: Waterlaboratorium Aqualysis

Aqualysis is een laboratorium voor samenwerkende Waterschappen te Zwolle. Het laboratoriumgebouw voor analyse van het oppervlaktewater is voorzien van diverse laboratoriumruimtes, kantoren, vergaderruimten, een grote ontvangstruimte annex restaurant en conferentieruimte, alsmede utilitaire ruimtes voor voorbehandeling, bewerking, transport en materieel.

Bij het ontwerp stond zichtbaarheid, oriëntatiemogelijkheden, ontmoeting, efficiëntie en hygiëne voorop. Daarom is het gebouw op een heldere manier rondom een natuurlijk ingerichte patio geformeerd. Hierdoor hebben alle afdelingen zicht op deze omsloten buitenruimte en tegelijkertijd op elkaar. Bij binnenkomst heeft de bezoeker via de grote ontvangstruimte direct zicht op deze patio en de daar omheen gegroepeerde werkruimtes. Deze werkruimtes zijn op een logische wijze gerangschikt, waarbij binnenkomend onderzoeksmateriaal via nachtingang, buiten de beveiligde schil al dan niet door een overslagruimte op eenvoudige wijze naar de diverse onderzoeksruimten aan de linker- en achterzijde van het gebouw getransporteerd kan worden.

Door de open verbinding tussen verschillende werkruimtes, de rondgang om de binnentuin, de open kantine alsook de beschutte binnentuin zijn er ook voor de medewerkers alle mogelijkheden om elkaar zowel tijdens het werk als ontspanning te ontmoeten.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Bouw zeven riante grachtenwoningen Het Kraanbolwerk gestart

Op een unieke plek aan de Thorbeckegracht ‘Het Kraanbolwerk’ in Zwolle is de bouw van zeven riante grachtenwoningen gestart.

Deze woningen van vijf woonlagen vormen de aansluiting van het oorspronkelijke bedrijventerrein met de historie van de Thorbeckegracht. Daarom zijn de woningen, die alle een eigen gezicht hebben, een eigentijdse interpretatie van de veelheid aan architectuurstijlen aan deze stadsgracht.

De woningen hebben een riant woonoppervlakte, een eigen berging en parkeergelegenheid in de stallingsgarage en een zorgvuldig ingepaste buitenruimte in de vorm van één of meerdere balkons of terrassen.

In opdracht van VanWonen zijn deze woningen door een vijftal architecten van 19 het atelier en stadsgenoot architect Bart van der Salm, allen met een eigen visie, ontworpen. Nijhuis Bouw voert de werkzaamheden uit.

Delen:

19 het atelier wint architectenselectie onderwijscampus en nieuwbouw Winkler Prins Veendam

Afgelopen weken is er een start gemaakt met de ontwerpfase voor de nieuwbouwopgave van Winkler Prins in Veendam. In de door 19 het atelier gewonnen architectenselectie is een visie gegeven op de nieuwbouw van twee schoolgebouwen, de renovatie van het bestaande hoofdgebouw en de inrichting van een onderwijscampus.

Het scholencomplex is onderdeel van het nieuwe sport- en leerpark in Veendam. Uitgangspunt is om twee nieuwe gebouwen voor het brugklasjaar en kader-basis te bouwen, waarbij er een koppeling ontstaat tussen de nieuwe en bestaande schoolgebouwen. De gebouwen liggen in een parkachtige, groene omgeving met een mooie waterpartij, passend bij ‘parkstad’ Veendam.

Wij gaan de komende tijd vol enthousiasme met de gebruikers aan de slag om twee mooie en fijne nieuwe schoolgebouwen en een fantastische nieuwe campus te ontwerpen!

Nb. De afbeeldingen zijn schetsen uit de visiefase en geen ontwerpschetsen.

Delen:

Architectuur Biënnale: “verrassend en eigenwijs!”

“Verrassend en eigenwijs”, was één van de reacties van de bezoekers van de Architectuur Biënnale. Met een kaart in de hand hebben afgelopen weekend vele bezoekers de stegen van Zwolle bezocht tijdens de Architectuur Biënnale. Dit jaar was het thema “Architectuur in het nauw”. En ook echt letterlijk. Tien stegen in de Zwolse binnenstad werden tijdens de Architectuur Biënnale Zwolle getransformeerd van anonieme, vergeten ruimtes tot in het oog springende architectonische objecten. De anders zo anonieme Muursteeg, Bredesteeg, Schoutenstraat, Lauwermansgang, Hoornsteegje, Korte Kamperstraat, Ossenmarktsteeg, Rodehaanstraat, Meltersgang en Papenstraat kregen ieder een geheel eigen ruimtelijke ingreep. Negen Zwolse architectenbureaus hebben de handen ineengeslagen om tijdens de Zwolse Architectuur Biënnale de stad een bijzondere architectonische beleving te geven.

19 het atelier ontwerpt ‘Tiny Houses’
19 het atelier maakte in samenwerking met Blossom Architecture het ontwerp voor de Bredesteeg, Schoutenstraat en Muursteeg: ‘zwevende’ huisjes die uit de gevelwand naar voren springen. De drie verschillende ‘Tiny Houses’ accentueren ineens de steeg, laten zien dat er een steeg is en nodigen uit om deze te bezoeken. Daarnaast laat het zien dat de steeg, zonder zijn functie van doorgang te verliezen, ruimte kan bieden aan nog meer functies. Er is nog ruimte in de binnenstad. De Tiny Houses werden vergezeld door berkenbomen, die de stad vergroenen. Zelfs in de smalle Muursteeg met een breedte van 90 cm ontstond het kleinste stadsbos van Nederland.

(meer…)

Delen:

19 het atelier gaat circulair

19 het atelier architecten onderschrijft het belang van circulariteit. Dit passen we als vanzelf toe in onze bedrijfsvoering maar bovenal in de bouwwerken die wij ontwerpen. Wij zien het als onze taak om onze opdrachtgevers en bouwpartners te overtuigen van het belang van hergebruik van grondstoffen, materialen en bouwdelen. Bij elk bouwproject onderzoeken wij de mogelijkheden en zetten ons enthousiasme en creativiteit in om het maximale erin te stoppen én er uit te halen.  Vandaar dat 19 het atelier het Manifest Circulaire Architectuur onderschrijft. We hebben inmiddels ervaring met een aantal bijzondere projecten waar u graag meer over vertellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik van Scheijndel. (meer…)

Delen: