Collectie Overijssel, Zwolle

Archieven hebben de naam stoffig en weinig interessant te zijn. Het imago is echter de laatste tijd aan het veranderen. Mensen gaan op zoek naar hun geschiedenis en hebben daar het archief bij nodig. Op deze trend speelt Collectie Overijssel (voorheen Historisch Centrum Overijssel) in met een toegankelijk en expressief gebouw.

Het oude gebouw, met de uitstraling van een gesloten bastion, voldeed niet meer en is uitgebreid met een opvallende lusvormige aanbouw. Openheid is het sleutelwoord met als inspiratie het basismateriaal van het archief: een vel papier. Als een nonchalant omgevouwen blad papier leunt het nieuwe gedeelte tegen het gesloten bouwdeel dat de depots herbergt. Het kantoorgedeelte is met respect voor het bestaande in stijl uitgebreid en geherstructureerd. In totaal een gebouw van 6650m2.

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Oplevering: 2006

 

Een omgeslagen vel papier

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van onze nieuwe projecten.