Gespecialiseerd Kindcentrum, Emmen

Uniek in Nederland: een kindcentrum waar naast het Speciaal Basis Onderwijs (SBO), Speciaal Onderwijs (SO) en een gymzaal ook een zorgcomponent is toegevoegd. Hierdoor kan de opvang en de zorg worden verbreedt.

De inspiratie voor het ontwerp ligt in de namen van de scholen: de edelstenen Toermalijn en Aventurijn. Beide staan symbool voor een kalmerende en beschermende werking. Het nieuwe gebouw is een plek waar de kinderen rust, geborgenheid en overzicht ervaren en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het Kindcentrum is ontworpen als drie edelstenen die tegen elkaar liggen in het groene landschap. De gevel is vormgegeven in gelaagd metselwerk in verschillende texturen en refereert naar de ruwe textuur van de edelstenen. Binnenin het gebouw is deze natuurlijke vormgeving doorgezet. Het hart van het gebouw is vormgegeven in hout, ronde hoeken en zachte kleuren en materialen.

Het Kindcentrum is energieneutraal en klimaat- en natuurinclusief. Op de eerste verdieping ligt een buitenlokaal met ruimte voor moestuinbakken. Naast de groene daken zijn de gevels voorzien van nestkasten voor vleermuizen en vogelsoorten. Het plein is een natuurlijk speelterrein met veel groen.

Opdrachtgever: Primenius, RENN4 en Cosis
Oplevering: 2023