Winkler Prins, Veendam

Onderwijscampus Winkler Prins, onderdeel van Leer- en Sportpark, bestaat uit nieuwbouw van het brugklasjaar en kader-basis, de renovatie van het bestaande hoofdgebouw en de inrichting van de onderwijscampus. Het landschapsontwerp van de parkachtige campus is gemaakt door Buro Mien Ruys.

Beide nieuwe gebouwen zijn duidelijk familie van elkaar, maar toch ook verschillend. Dit past bij het motto van de school: ‘samen verschillend’. Door de opdeling van de gevel ontstaan verschillende ‘pandjes’. Dit wordt tevens benadrukt door diverse metselwerkpatronen in Groninger rode baksteen en door de verscheidene dakvormen; zo ontstaat een speels beeld. Door de toegepaste dakvormen kunnen PV-panelen en daklichten toegepast worden, wat tevens zorgt voor veel daglicht.

Al het maatwerk van het interieur is een afgeleide van de gebouwen. Alles is zo op elkaar afgestemd dat het echt een eenheid is. Een eenheid in zijn verscheidenheid; oftewel ‘samen verschillend’. Het kleurgebruik is een vertaling van de verschillende leerjaren en richtingen. Alles met een sportief karakter. Het is tenslotte een sportcampus.

Opdrachtgever: Gemeente Veendam
Oplevering: 2021/2022

“We zijn blij dat we een eigen gebouw voor het brugjaar konden realiseren. Het is voor deze leerlingen belangrijk om zich geborgen te voelen. De overgang van groep 8 naar de 1e klas ís immers al zo groot.” - Ineke Jager, deelschooldirecteur brugjaar.