Kindcentrum Marnix
Kampen

Opdrachtgever: IRIS, stichting voor christelijk onderwijs
Locatie: Kampen
Verwachte oplevering: 2023

19 het atelier architecten heeft de architectenselectie gewonnen voor het ontwerp van de nieuwbouw van het ‘Kindcentrum Marnix’ in Kampen. De huidige Marnixschool en IRIS opvang gaan straks in het nieuwe gebouw samen onder één dak. Het Kindcentrum is dé ontmoetingsplek voor kinderen van 0-12 jaar en vormt een belangrijke maatschappelijke voorziening in de wijk. Het onderwijsgebouw ligt in de groene ecologische zone van Kampen en is onderdeel van een ensemble van villa’s gelegen aan het water. Het Kindcentrum is vormgegeven als vier metselwerk villa’s, variërend in hoogte en kaprichting, die worden verbonden door een houten gevel. Het nieuwe gebouw is energieneutraal (ENG), wordt circulair gebouwd, is klimaatadaptief met onder andere een groen dak en heeft een groen speelplein met grote variatie aan biodiversiteit.

De villa’s zijn ontworpen in de stijlkenmerken van het bestaande schoolgebouw: kappen met verschillende vorm en kaprichting, metselwerk rollaag kaders rondom vierkante verspringende kozijnen, grote glazen puien en schoorstenen. De houten gevel meandert tussen de villa’s. Met grote houten luifels zijn de hoofdentree en entree voor ‘domein van het jonge kind’ goed zichtbaar. Het groene schoolplein is ontworpen door landschapsarchitect Buro Mien Ruys.

In het hart van het Kindcentrum ligt de centrale hal met tribunetrap, keuken, bibliotheek, kantoren, speellokaal en de onder-  en middenbouw en kinderopvang. Op de verdieping ligt het technieklokaal en de bovenbouw. Vanuit het leerplein van de bovenbouw is het buitenlokaal bereikbaar op het dak. Door daklichten op meerdere plekken in het gebouw dringt overal in het gebouw veel natuurlijk daglicht naar binnen.