Onderwijscampus Winkler Prins
Veendam

Opdrachtgever: Gemeente Veendam
Locatie: Veendam
Verwachte oplevering: 2021

Onderwijscampus Winkler Prins is onderdeel van het nieuwe sport- en leerpark Lange Leegte in Veendam. Uitgangspunt voor de nieuwbouw van het brugklasjaar en kader-basis was om twee gebouwen te ontwerpen waarbij een koppeling ontstaat tussen de nieuwe en bestaande schoolgebouwen. In de gewonnen architectenselectie heeft 19 het atelier een visie gegeven op de nieuwbouw van deze schoolgebouwen, als ook voor de renovatie van het bestaande hoofdgebouw en de inrichting van de onderwijscampus. De gebouwen liggen in een parkachtige, groene omgeving met een mooie waterpartij, passend bij ‘parkstad’ Veendam. Het landschapsontwerp van de parkachtige campus is gemaakt door Buro Mien Ruys.

De beide nieuwe gebouwen zijn duidelijk familie van elkaar, maar toch ook verschillend. Dit past bij het motto van de school: ‘samen verschillend’. De compacte gebouwen kenmerken zich vooral door de opdeling van de gevel in verschillende ‘pandjes’ zodat de schaal van de gebouwen beter aansluit op de belevingswereld van de gebruikers. De opdeling wordt benadrukt door zeer diverse metselwerkpatronen in Groninger rode baksteen en door de verscheidene dakvormen van de pandjes. Zo ontstaat er een speels beeld. Een ander voordeel van de toegepaste dakvormen is de mogelijkheid tot toepassen van PV-panelen aan de zuidzijde en daklichten aan de noordzijde. Door de vele daklichten en meerdere patio’s op de verdieping stroomt daglicht diep de gebouwen in. Neem alvast een kijkje tijdens onze virtuele tour.

De nieuwbouw van het brugklasjaar en de kader-basis zullen eerst worden uitgevoerd. Deze worden naar verwachting medio 2021 opgeleverd. De buitenaanleg van de campus en de renovatie van het hoofdgebouw volgen daarna.