Sfinx, Almere

Opdrachtgever: Emotional Sphinx bv.
Aannemer: Heijmerink Bouw Utrecht bv.
Locatie: Almere
Oplevering: 2001

Haar jonge geschiedenis, voortdurende groei, stedenbouwkundige vorm en opzienbarende architectuur maken Almere tot een fenomeen. Voor een rechthoekig terreintje tussen nog niet ontworpen andere gebouwen moest een nieuw kantoor worden ontworpen. Geen gemakkelijke opgave voor een contextueel werkende architect. De opdrachtgever vroeg om een opvallend gebouw en kreeg dat ook.

Inspiratie is duidelijk gevonden in de Egyptische Sfinx van Gizeh. In de vooruitspringende ‘kop’ van het kantoorgebouw werden strepen aangebracht zoals de erosietekens in de echte Sfinx. Gekozen is voor een driebeukig gebouw met een middenbeuk zonder direct gevelcontact voor de niet-daglicht-behoevende functies (zoals toiletten, liften, archief). De enige specifieke wens van de opdrachtgever was de behoefte om vanaf alle verdiepingen een buitenruimte ter beschikking te hebben. Waar het overgrote deel van hedendaagse kantoorgebouwen niet meer dan een gedwongen functionele vorm wil uitstralen, is hier een eigentijdse visie en een krachtig beeld terug te vinden.

Met zijn dubbele gang is het gebouw zeer geschikt voor verhuur in kleinere eenheden. De oorspronkelijke opdrachtgever wilde dan ook aanvankelijk tweederde van het gebouw verhuren, maar een passerende specialist in Egypte-reizen kocht uiteindelijk het hele gebouw, net toen het uit de steigers kwam.