Waterlaboratorium Aqualysis
Zwolle

Opdrachtgever: Aqualysis
Locatie: Zwolle
Oplevering: 2018

Aqualysis is een laboratorium voor samenwerkende Waterschappen te Zwolle. Het laboratoriumgebouw voor analyse van het oppervlaktewater is voorzien van diverse laboratoriumruimtes, kantoren, vergaderruimten, een grote ontvangstruimte annex restaurant en conferentieruimte, alsmede utilitaire ruimtes voor voorbehandeling, bewerking, transport en materieel.

Bij het ontwerp stond zichtbaarheid, oriëntatiemogelijkheden, ontmoeting, efficiëntie en hygiëne voorop. Daarom is het gebouw op een heldere manier rondom een natuurlijk ingerichte patio geformeerd. Hierdoor hebben alle afdelingen zicht op deze omsloten buitenruimte en tegelijkertijd op elkaar. Bij binnenkomst heeft de bezoeker via de grote ontvangstruimte direct zicht op deze patio en de daar omheen gegroepeerde werkruimtes. Deze werkruimtes zijn op een logische wijze gerangschikt, waarbij binnenkomend onderzoeksmateriaal via nachtingang, buiten de beveiligde schil al dan niet door een overslagruimte op eenvoudige wijze naar de diverse onderzoeksruimten aan de linker- en achterzijde van het gebouw getransporteerd kan worden. Door de open verbinding tussen verschillende werkruimtes, de rondgang om de binnentuin, de open kantine alsook de beschutte binnentuin zijn er ook voor de medewerkers alle mogelijkheden om elkaar zowel tijdens het werk als ontspanning te ontmoeten.

De buitenzijde van het gebouw is bekleed met een aluminium beplating, die onder de invloed van wisselend licht en zichthoek subtiel van kleur verandert, van zachtgrijs tot fris lichtblauw, zoals de Hollandse lucht- en watergezichten. Aan de zijkant zijn de verschillende dienstingangen gesitueerd, voor personeel, materiaal en materieel.

Hiermee is Aqualysis een compact gebouw met een heldere routing en efficiënte schakeling van (werk)ruimtes rondom een patio, die in één blik duidelijk maakt waar de Waterschappen voor staan.

<Projectoverzicht