Transformatie monumentale
boerderij Zwolle

Opdrachtgever: particulier
Locatie: Zwolle
Oplevering: 2018

Middenin de huidige villawijk Brinkhoek ligt deze boerderij als herinnering aan het agrarische verleden van deze plek. Vanuit deze pittoreske boerderij werden tot voor kort nog de omliggende landerijen beweid. Nu is het een eigentijds woonhuis geworden, maar het silhouet oogt alsof er niets veranderd is. Bij nadere beschouwing is de transformatie spectaculair te noemen.
Met moderne middelen en materialen is binnen de oorspronkelijke enveloppe een buitengewone woning gerealiseerd, waarbij het aanzicht van het oorspronkelijke woongedeelte geheel in ere hersteld is. De gevels zijn weer opgebouwd met de bestaande stenen, het dak met riet gedekt en de opkamer en boterkelder zijn gerestaureerd.

Het nieuwe gedeelte op de plaats van de oude deel, de koeienstal, bevat nu een woonkamer, keuken en werkkamer met uitzicht op de omliggende velden. De constructie van houten spanten (met een nieuwe stalen kern) draagt betonvloeren. De puien zijn van aluminium, de gevels van zwart houten delen en het dak is van zink. Ook de bijgebouwen zijn als een oorspronkelijk erf samengesteld. Het complex heeft de gemeentelijke monumentenstatus.

<Projectoverzicht