Graanschuur
Zeewolde

Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonpalet
Locatie: Zeewolde
Oplevering: 2017

35 sociale huurwoningen, zes huizenblokken, bestemd voor één- en tweepersoonshuishoudens. De woningen zijn 75m² of 90m² groot, hebben twee bouwlagen, een plat dak en één of twee slaapkamers. Het ontwerp bestaat uit vijf verschillende woningtypes, wat een gevarieerd straatbeeld oplevert. Subtiele details, zoals de kleurschakering in het metselwerk en de keramische dakafdekkers geven de woningen cachet. Maar ook opvallende details maken het verschil. Een aantal woningen heeft bijvoorbeeld een ronde erker aan de woonkamer. En de hoekwoningen die op markante plekken in de wijk staan, kregen een grote vlaggenmast.

Auke Kuipers, coördinator Vastgoed: ‘Woonpalet bouwt betaalbare woningen, maar dat betekent niet dat die heel sober hoeven te zijn. Niet iedereen zal de mooie dakafdekkers misschien opvallen, maar ik hoop wel dat de huurders door alle fraaie details voelen dat de woningen met zorg zijn ontworpen en gebouwd. En in het ideale geval denken ze dan: ‘Mijn woning is speciaal’. En dat is precies wat we willen.”

De woningen zijn energiezuiniger gebouwd dan het Bouwbesluit, EPC van 0,4, voorschrijft. Woonpalet koos ervoor een stapje verder te gaan en bracht de EPC naar 0 door op alle woningen zonnepanelen te plaatsen en triple glas te gebruiken. Goed voor het milieu en goed voor de huurders, die een lage energierekening hebben.