Natuurinclusieve woonwijk
Heerenveen

Opdrachtgever: Loostad Vastgoedontwikkeling
Locatie: Heerenveen

19 het atelier architecten heeft in opdracht van Loostad Vastgoedontwikkeling en in samenwerking met wUrck en WSP InfraOntwikkeling een unieke woonbuurt ontworpen in de wijk Skoatterwâld in Heerenveen. Duurzaamheid, natuurinclusief bouwen en bijzondere, levensloopbestendige woningtypologieën spelen een grote rol in dit unieke plan.

Het landschappelijke ontwerp gaat uit van de karakteristieken van het veenlandschap, dat zo kenmerkend is voor deze regio. Het vele water in de vorm van petgaten, het riet en gebiedseigen beplanting vormen een passende en duurzame basis voor de bijzondere wijk. De hoogwaardige en duurzame architectuur doet de rest. Evenals het onderhoud van het openbaar groen door schapen en Schotse Hooglanders.

Het eigentijdse beeld van de woningen wordt bepaald door twee horizontale witte lijnen, die verwijzen naar de lange lijnen die in het landschap voorkomen. De woningen lijken iets te zweven boven het groen. De lichte constructie van de woningen is houtskeletbouw (circulair) en de invulling tussen de horizontale lijnen bestaat uit grote glasvlakken (tripple glas) of een houten bekleding op een dik, natuurlijk isolatiepakket. Op enkele plaatsen steekt een volume door de bovenste witte rand en krijgt dat volume een ander materiaal, zoals baksteen, flagstones of stucwerk. Op de groene daken liggen PV-panelen verborgen, zodat deze het beeld niet verstoren.

Alle woningen zijn zowel als vrijstaande of als geschakelde variant mogelijk. Door een slim en modulair ontwerp zijn vele variaties mogelijk, zonder dat dit ten koste gaat van het fraaie beeld, de bruikbaarheid en de privacy van de woningen. Alle 68 woningen hebben een volledig woonprogramma op de begane grond en zijn dus levensloopbestendig. Als bijkomend voordeel is de relatie met het natuurlijke landschap vanuit elke ruimte optimaal. Alle woningen hebben een patio als private buitenruimte, die aan minimaal één zijde grenst aan het landschap. De nabijheid van de natuur is daardoor zowel binnen als buiten de woning altijd sterk voelbaar.