44 woningen 'De Duinen'
Zeewolde

Opdrachtgever: Salverda Bouw/Stichting Woonpalet Zeewolde
Locatie: Zeewolde
Verwachte oplevering: 2021

In de wijk Polderwijk in Zeewolde worden 44 sociale huurwoningen gerealiseerd in opdracht van Salverda Bouw en Stichting Woonpalet Zeewolde. Het gaat om vijf verschillende type woningen, verdeeld over vijf huizenblokken. Ze variëren in afmeting tussen de 61 en 102 m² en zijn allen voorzien van een open keuken, 1 of 2 slaapkamers en een eigen fietsenberging in de tuin. Elke woning wordt voorzien van zonnepanelen en aangesloten op de stadsverwarming.

Architect Rob Moritz vertelt in het magazine Bewonerspalet van Stichting Woonpalet Zeewolde over de uitdagingen die ze tegen kwamen in het ontwerpproces: “Voor de 44 woningen kregen we te maken met drie sferen, die onderling ook nog eens erg van elkaar verschillen: ‘vrolijk en zomers hart’, ‘kleurrijk modern’ en ‘hedendaags klassiek’. Maar er bleek ook een grote verbindende factor te zijn. De relatie met het water is op de locatie van de Duinen namelijk heel sterk. Zo kwamen we op de Scandinavische uitstraling van een vissersdorp. Elke sfeer een eigen kleurenpalet, waarbij we erop letten dat de materialen en kleuren elkaar ver­sterken. Zo zorg je voor eenheid, zonder dat het saai wordt.

Een tweede uitdaging betrof het hoogteverschil dat te overbruggen was op de locatie, aangezien de woningen tegen een dijk aangebouwd worden. Technisch gezien is dat best ingewikkeld. Want hoe bouw je tien huizen naast elkaar waarvan het eerste huis 40 cm lager ligt dan het tiende? Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om in de betreffende blokken het vloerpeil binnenshuis te laten zakken. Die woningen krijgen dus een iets hoger plafond. En aan de gevels is dat straks niet te zien, want de kozijnen komen overal op dezelfde hoogte.”

Lees hier het hele interview (p. 8-9) met architect Rob Moritz.