Grachtenwoningen 'De Gouden Bocht' Het Kraanbolwerk, Zwolle

Opdrachtgever: VanWonen
Locatie: Zwolle
Oplevering: 2020

Het Kraanbolwerk was van oudsher een bastion om de Zwolse binnenhaven te beschermen. Na het vervallen van deze verdedigingsfunctie heeft de locatie zich vanwege de gunstige ligging gaandeweg ontwikkeld tot industriegebied. De afgelopen jaren is dit gebied getransformeerd tot een hoogwaardig woongebied, met een prominente rol voor het water en de waterhuishouding van deze locatie. De nieuwe bebouwing op het eiland refereert in architectuur en materiaalgebruik aan de rijke geschiedenis.

In opdracht van VanWonen hebben vijf architecten van 19 het atelier samen met stadgenoot en architect Bart van der Salm zeven riante grachtenwoningen ontworpen, in de volksmond ook wel ‘de Gouden Bocht van Zwolle’ genoemd. Deze woningen van vijf woonlagen vormen de aansluiting van het oorspronkelijke bedrijventerrein met de historische bebouwing aan de Thorbeckegracht. Daarom zijn de woningen, die alle een eigen gezicht hebben, een eigentijdse interpretatie van de veelheid aan architectuurstijlen aan deze stadsgracht.

De woningen hebben een riant woonoppervlakte, een eigen berging en parkeergelegenheid in de stallingsgarage en een zorgvuldig ingepaste buitenruimte in de vorm van één of meerdere balkons of terrassen. Deze zomer rond Nijhuis Bouw haar werkzaamheden af, waarna een heel nieuw stuk binnenstad is ontstaan op de landtong tussen de stadsgrachten. Een verrassend binnenstedelijk woonmilieu met een enorme verscheidenheid aan appartementen, stadswoningen en grachtenpanden.

Nieuwsgierig? Bekijk hier onze video.