Ronald McDonaldhuis
Zwolle

Opdrachtgever: Stichting Ronald McDonald Huis
Locatie: Zwolle
Oplevering: 2002

Het Ronald McDonaldhuis biedt “een thuis ver van huis” voor ouders en andere gezinsleden van kinderen die in het nabijgelegen ziekenhuis verblijven. Enerzijds kunnen ouders zich terugtrekken in de privacy van hun ‘hotel’kamer, anderzijds ontmoeten ze elkaar in de gemeenschappelijke woonkamers en eetkeuken. Juist dat element van gedeelde smart maakt deze functies zo belangrijk. De smalle kavel ligt op de grens van het bedrijventerrein gevuld met dozen waar weinig architectuurinspanning aan af te lezen valt en het prachtige landelijke gebied aan de oostkant van Zwolle. Direct langs het terrein stroomt een klein riviertje, De Westerveldse Aa, daarachter staan wat boerengebouwen met rieten daken tegen een bosrand. Een spannend contrast dat om een antwoord vroeg, een grensgebied met zijn eigen genius loci. Daarom bestaat het huis uit twee gebouwen: de Box op het bedrijventerrein en de Boerderij in het landelijk gebied. Op de grens zijn deze twee letterlijk in elkaar gesneden, tot in het interieur is de grens voelbaar.

<Projectoverzicht