Nieuws

Nominatie Reservistenwerkgever 2021

Naast zijn functie als BIM modelleur bij 19 het atelier is onze collega Diederick de Boer ook reservist voor het ministerie van Defensie. Diederick heeft 19 het atelier aangedragen voor de verkiezing Reservistenwerkgever 2021. Wij zijn bij de top25 geëindigd, de winnaar wordt begin 2022 bekend gemaakt. (meer…)

Delen:

(Woon)zorgcomplex De Stelp op Ameland krijgt vorm.

De Gemeente Ameland en het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland hebben 19 het atelier geselecteerd voor het ontwerpen van het woonzorgcentrum De Stelp. Op de nieuwe locatie zijn reeds een sporthal, kinderopvang en sociaal cultureel werk gevestigd. In de toekomst worden hier 44 (zorg)appartementen gebouwd met multifunctionele ruimten voor zorgverlening, kantoren en horeca. (meer…)

Delen:

10 november: Duurzame & Gezonde Scholen Congres

Op woensdag 10 november 2021 vindt het Duurzame & Gezonde Scholen Congres plaats in Eindhoven. Samen met Nieman Raadgevende Ingenieurs geven wij een workshop hoe je een bestaand gebouw optimaal inzet voor de toekomst, passend binnen het schoolbudget en bijvoorbeeld een vernieuwde onderwijsvisie. (meer…)

Delen:

Samen bouwen aan gezonde scholen

19 het atelier en Nieman Raadgevende Ingenieurs hebben de handen ineen geslagen en bouwen samen aan gezonde scholen. Op dit moment zijn veel schoolgebouwen (te) oud waardoor knelpunten ontstaan in functionaliteit, comfort, duurzaamheid en exploitatie. Bovendien verandert de wereld in rap tempo: adaptief onderwijs, gepersonaliseerd onderwijs, digitaal onderwijs. Allemaal bedoeld om onze kinderen voor te bereiden op een goede en succesvolle toekomst.

Maar verandert de omgeving waarin er geleerd wordt wel mee? Is uw leeromgeving flexibel genoeg om zich te kunnen aanpassen aan ander gebruik? Bent u benieuwd welke aanpassingen er binnen uw onderwijsvoorziening(en) gedaan kunnen worden waardoor uw leeromgeving toekomstbestendig wordt? Wij komen graag bij u langs om samen de mogelijkheden te bekijken voor een eventuele herinrichting van het gebouw, in combinatie met de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen die genomen kunnen worden. (meer…)

Delen:

Feestelijk startschot bouw basisscholen De Ploeg en De Marke

Op dinsdag 6 juli is het feestelijke startschot gegeven voor de bouw van de twee basisscholen De Ploeg en De Marke in Apeldoorn. Kinderen van beide scholen en kinderopvang Doomijn zetten de eerst schop in de grond en interviewden de wethouder onderwijs Nathan Stukker, de aannemer en de architect. 19 het atelier heeft het ontwerp gemaakt van de nieuwe schoolgebouwen voor OBS De Marke en PCBO De Ploeg die samen straks onderdak bieden aan in totaal 400 leerlingen. Daarnaast biedt Doomijn op beide scholen opvang aan voor kinderen van 0-13 jaar. De gebouwen komen als twee paviljoens op de huidige groene locatie van De Marke te staan. De nieuwe schoolgebouwen zullen na de zomer in 2022 in gebruik worden genomen.

(meer…)

Delen:

Dorpsvisie Steenwijkerwold 2020-2030 officieel overhandigd: aan de slag! (video)

Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de Dorpsvisie Steenwijkerwold 2020-2030. 19 het atelier was samen met BOKD procesbegeleider tijdens dit traject. Naar aanleiding van De Grote Optrommelactie en gesprekken met diverse organisaties is er een toekomstbeeld voor het dorp geschetst. Met de officiële overhandiging van de Dorpsvisie aan Dorpsbelang Steenwijkerwold kan van start worden gegaan met de uitvoer van de verschillende plannen in de visie. (meer…)

Delen:

Herbestemming Statenzaal Zwolle krijgt vorm

De afgelopen periode heeft de gemeente Zwolle samen met de combinatie ‘Pelsertoren en Horeca Mannen’ gewerkt aan hun initiatief voor herbestemming van het Statenzaalcomplex in de Diezerstraat. Hier is 19 het atelier nauw bij betrokken. Het voormalige provinciehuis wordt getransformeerd tot hotel, hostel en brasserie. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de verschillende gebruikers, belanghebbenden en adviserende partijen. (meer…)

Delen:

Upgrade theater De Spiegel, Zwolle

Theater De Spiegel in Zwolle wil, buiten de voorstellingen om, meer gebruik maken van de diverse ruimtes in het gebouw. Door het gebouw functioneler te benutten is De Spiegel aantrekkelijker als café en restaurant voor flexwerkers en horecaklanten. Het gehele interieur dient in deze nieuwe situatie een samenhangend geheel te zijn. 19 het atelier heeft een ontwerp gemaakt voor de ruimtelijke herinrichting van De Spiegel, evenals een ontwerp voor het interieur van de diverse ruimtes. (meer…)

Delen:

Stadsvilla’s Eekwal binnenkort opgeleverd

Aan de Eekwal in de historische binnenstad van Zwolle heeft architectenbureau 19 het atelier vier unieke en zeer luxe villa’s ontworpen. Deze week wordt de eerste woning opgeleverd. Maandag 8 maart bracht een select gezelschap onder leiding van architect Rob Moritz een bezoek aan deze nieuwe aanwinsten langs de stadsgracht. (meer…)

Delen:

Virtuele tour Onderwijscampus Winkler Prins, Veendam

Onderwijscampus Winkler Prins in Veendam wordt uitgebreid met nieuwbouw van het brugklasjaar en kader-basis. Er wordt op dit moment druk gewerkt op de locatie, zodat de leerlingen na de zomervakantie in de nieuwe gebouwen op het Sport- en Leerpark terecht kunnen. Benieuwd naar het ontwerp? Wij maakten een virtuele tour door het gebouw. Neem alvast een kijkje! (meer…)

Delen:

B&B de Pelsertoren, een bijzonder pand op een bijzondere plek

Weekblad De Swollenaer heeft als nieuwe rubriek dat ze bij verschillende B&B’s in Zwolle rondgaan. Dit keer stond De Pelsertoren in de spotlights. Een plek waar wij als 19 het atelier ook nauw bij betrokken zijn geweest. Voordat de historische plek tot B&B werd omgetoverd in 2016, moest er heel wat werk verzet worden. (meer…)

Delen:

Hoe integreer je natuurinclusief bouwen in een ontwerp? – Masterclass tijdens congres Natuurlijk2020

Op 19 november 2020 vindt Congres Natuurlijk voor de tweede keer plaats. Professionals uit allerlei sectoren, van provincies en gemeenten tot projectontwikkelaars en ecologen, verzamelen zich om zich te laten inspireren, samenwerkingen te smeden en vooral te werken aan een gezondere leefomgeving voor mens en natuur. Collega Rob Moritz geeft om 10.50u een masterclass ‘natuurinclusief bouwen in de praktijk: Schoolcampus Winkler Prins in Veendam’. Via www.congresnatuurlijk.nl kunt u zich aanmelden. (meer…)

Delen:

Verkoop Park Oud Zuid in Meppel gestart

De realisatie van het nieuwbouw- en transformatieproject Park Oud Zuid is ingeluid met de onthulling van het bouwbord aan de gevel van de voormalige Rijks HBS aan het Zuideinde in Meppel. Wethouder Robin van Ulzen van de gemeente Meppel, Herman Dolstra van Schavast BV, Joost Vente van VanDorsten Makelaardij en Rob Moritz van 19 het atelier architecten hebben gezamenlijk het bouwbord onthuld.

In het centrum van Meppel worden 40 woningen gerealiseerd, waarbij veel aandacht is voor historie en luxe. De voormalige Rijks HBS wordt getransformeerd naar luxe appartementen. In de voormalige Zuiderschool en gymzaal worden grondgebonden woningen gerealiseerd, georiënteerd op het groene hofje achter de woningen. Aan de Prinses Marijkestraat en rondom het binnenterrein worden nieuwbouwwoningen gebouwd met een bijzondere architectuur, geïnspireerd op de naastgelegen monumenten. Aan het Zuideinde tenslotte, komt als poortwachter nog een vrijstaande woning. De verkoop is reeds gestart via VanDorsten Makelaars. Meer informatie: www.parkoudzuid.nl

Delen:

Samenwerkingsovereenkomst ondertekent t.b.v. dorpsvisie 2020-2030 Steenwijkerwold

Dorpsbelang Steenwijkerwold werkt samen met bewoners en de gemeente Steenwijkerland, Woonconcept, Sociaal Werk de Kop aan een dorpsvisie voor Steenwijkerwold. Om de samenwerking te bekrachtigen is vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. De dorpsvisie is een toekomstbeeld voor 2030 en vormt voor de betrokken organisatie een kader voor het maken van plannen voor het dorp. De bewoners zijn alvast begonnen, via De Grote Optrommelactie. Als procesbegeleider organiseert 19 het atelier het reilen en zeilen achter de schermen van deze actie en wordt er input opgehaald om uiteindelijk de dorpsvisie 2020-2030 op te stellen voor Steenwijkerwold. (meer…)

Delen:

Kansen voor natuurinclusief bouwen en ontwerpen

Provincies, het Rijk en vele partners werken samen aan het verbeteren van de kwaliteit en de hoeveelheid natuur. Volgens collega Rob Moritz is de stedelijke natuur kansrijk voor het vergroten van biodiversiteit en het verkleinen van wateroverlast en hittestress. Volgens hem kan de provincie een aantal dingen doen om architecten te helpen. Denk aan het stimuleren, het bewust maken, enthousiasmeren en het delen van kennis. (meer…)

Delen:

De Grote Optrommelactie in volle gang in Steenwijkerwold

Met De Grote Optrommelactie geven inwoners uit Steenwijkerwold input voor de Dorpsvisie 2020-2030. Vanaf 31 augustus gaan er elke dag 40 trommels door de straten van het dorp. Een maand lang worden trommels met daarin korte vragenlijsten en iets lekkers doorgegeven tussen de buren in een straat. (meer…)

Delen:

Architectuur aan de gracht tijdens PROTO 2020

Van 26 juni t/m 5 juli vindt voor de derde keer in de binnenstad van Zwolle op verschillende locaties PROTO plaats. Het art & design evenement PROTO exposeert werk en concepten van ondernemers en creatieve professionals uit de Creatieve Industrie en jong talent dat dit jaar afstudeert aan de creatieve opleidingen in Zwolle. Dit jaar is het thema: ‘binnenste buiten’. (meer…)

Delen:

Digitale stadswandeling langs ‘De Gouden Bocht’ in Zwolle (video)

Het Kraanbolwerk was van oudsher een bastion om de Zwolse binnenhaven te beschermen. Na het vervallen van deze verdedigingsfunctie heeft de locatie zich vanwege de gunstige ligging gaandeweg ontwikkeld tot industriegebied. De afgelopen jaren is dit gebied getransformeerd tot een hoogwaardig woongebied, met een prominente rol voor het water en de waterhuishouding van deze locatie.  (meer…)

Delen:

Basisschool OBS Dijkzicht krijgt nieuw onderkomen in Dorpshuis De Bongerd, Welsum

Een feestelijke dag voor Welsum. Na een voorbereiding met veel gesprekken, afwegingen en onderzoeken is maandag op locatie het verbouwingscontract voor het dorpshuis de Bongerd ondertekend door Marlous Siemelink bestuurder van onderwijsstichting de Mare, portefeuillehouder Ton Strien van de gemeente Olst-Wijhe en aannemer Martijn Endeman van Bouwbedrijf Gebr. Meijer uit Raalte. (meer…)

Delen:

Masterclass natuurinclusief bouwen tijdens online Verbindingsfestival

Mussen, vleermuizen en zwaluwen; we zien ze steeds minder. Er zijn steeds meer inbreidingsprojecten waardoor steden nog meer dichtbebouwd raken en er minder voedsel is voor verschillende dieren. Tegelijkertijd zorgen verbeterde isolatiemethodes voor een lagere energierekening, maar zorgt het ook voor het verdwijnen van veel nestplaatsen. Door te bouwen voor mens, dier én natuur ontstaan er win-win-win situaties.  (meer…)

Delen:

Stadsvilla’s Eekwal, Zwolle krijgen vorm

Op de plek waar eerder het monumentale Palvu-gebouw stond, verrijzen nu vier moderne stadsvilla’s aan de Eekwal. Na vele jaren voorbereiding beginnen de stadsvilla’s vorm te krijgen. 19 het atelier heeft kenmerkende elementen zoals de gevelstenen, dakpannen en monumentale spanten uit het monument terug laten komen in het nieuwe ontwerp. (meer…)

Delen:

Bouw nieuw utiliteitsgebouw Abbott van start

Door een groeiende vraag naar babyvoeding en vloeibare medicijnen groeit farmaciefabrikant Abbott uit haar jas. Naast het opstarten van een nieuwe productielijn, komt er een nieuw duurzaam utiliteitsgebouw waarin alle energievoorzieningen gegroepeerd zijn. 19 het atelier heeft hiervoor het ontwerp gemaakt.  (meer…)

Delen:

Christelijke basisschool ‘De Ontdekking’ in Kampen opent haar deuren

Een bijzondere dag gisteren, vooral in Kampen. Niet alleen opende de basisschool haar deuren weer, ook prijkt er een nieuwe naam op de gevel. Koningin Emmaschool is met een nieuw gebouw omgedoopt tot ‘De Ontdekking’. Gezien de omstandigheden omtrent het Coronavirus laat de officiële opening nog een tijdje op zich wachten, de leerlingen mochten al wel de eerste stappen over de drempel zetten. (meer…)

Delen:

Eerste bewoners Parkwijk, Lelystad betrekken hun PPO-woning

De eerste woningen middels Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap (PPO) in Parkwijk, Lelystad zijn opgeleverd. In opdracht van Skope Vastgoed b.v. en Van Wijnen Noord heeft 19 het atelier in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners de gevel van hun eigen woning ontworpen. (meer…)

Delen:

Zeven riante grachtenwoningen Het Kraanbolwerk uit de steigers

Op een unieke plek aan de Thorbeckegracht in Zwolle zijn de laatste zeven riante grachtenwoningen van het binnenstedelijke nieuwbouwproject ‘Het Kraanbolwerk’ uit de steigers. In opdracht van VanWonen hebben vijf architecten van 19 het atelier samen met stadgenoot en architect Bart van der Salm deze grachtenwoningen ontworpen, in de volksmond ook wel ‘de Gouden Bocht van Zwolle’ genoemd.  (meer…)

Delen:

Koningin Emmaschool Kampen opgeleverd

Het nieuwe schoolgebouw van de Koningin Emmaschool is opgeleverd. De nieuwe school is gesitueerd op de oorspronkelijke locatie van de school, een groene locatie midden in de karakteristieke wijk Brunnepe in Kampen. Het ontwerp en de realisatie is een design & build opgave van aannemersbedrijf Dons & Troost en 19 het atelier architecten in opdracht van Schoolvereniging IRIS. (meer…)

Delen:

ZAP bezoekt duurzaam en circulair kantoor Salverda Bouw

Dinsdagavond 3 maart organiseerde het ZAP (Zwols Architectuur Podium) een gebouwbezoek aan het duurzame en circulaire kantoorgebouw van Salverda in ‘t Harde. Arjan Berends (directeur Salvarda), Rob Moritz (architect 19 het atelier) en interieurarchitect Karin van der Zwaag vertelden de ruim 55 bezoekers over het ontwerp- en bouwproces van het bijzondere project. Na de lezingen kregen de bezoekers in vijf groepen een rondleiding door het kantoorgebouw.  (meer…)

Delen:

Onthulling bouwbord nieuwbouw Winkler Prins Veendam

De realisatie van de nieuwbouw van scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam is ingeluid met de onthulling van het bouwbord. Wethouder Henk Jan Schmaal van Veendam, bestuurder Ferdinand Vinke en leerlingen namen deze onthulling onder luid applaus voor hun rekening. Bekijk hier de onthulling.

Het scholencomplex is onderdeel van het nieuwe Leer- en sportcampus Lange Leegte in Veendam. Het uitgangspunt van het ontwerp is om twee nieuwe gebouwen voor het brugklasjaar en kader-basis te bouwen, waarbij er een campus ontstaat tussen de nieuwe en bestaande schoolgebouwen. De gebouwen komen in een parkachtige, groene omgeving met een mooie waterpartij te liggen, passend bij ‘parkstad Veendam’.

 

 

Delen:

2020: 25 jaar 19 het atelier architecten!

Voor 19 het atelier architecten wordt 2020 een bijzonder jaar:

In het komende jaar vieren we ons 25 jarig bestaan en worden er een hoop spraakmakende projecten opgeleverd.
Wij hebben er zin in! U hoort nog van ons….

Gelukkig nieuwjaar!

Delen:

Stem op de Watertoren Turfmarkt!

De getransformeerde Watertoren naar Woontoren in Zwolle is finalist voor de “Pluim 2019”.  De verkiezing van de “Pluim” is een initiatief van De Vrienden van de Stadskern. De “Pluim” wordt uitgereikt aan een organisatie die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle.

U kunt stemmen tot 1 januari 2020 via de site van Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle, dus help de renovatie Watertoren naar de overwinning en stem!  Eind januari zal de winnaar bekend worden gemaakt.

 

 

Delen:

Officiële opening appartementencomplex Atlantis Groningen

De nieuwbouw van het appartementencomplex ‘Atlantis’, waarin 32 nul-op-de-meter, aardbevingsbestendige appartementen gevestigd zijn, is op feestelijke wijze geopend door Roeland van der Schaaf, wethouder van de gemeente Groningen.

Het 3-hoog tellende appartementencomplex, gelegen in de wijk Lewenborg, is een uniek project. Het gebouw is het eerste nieuwbouwcomplex in Groningen, dat wordt gebouwd volgens Beng 1 (bijna energie neutraal gebouw) en NOM (nul-op-de-meter) en voldoet aan de aardbevingsbestendigheidseisen. De buitengevel is afgewerkt met metselwerk, dat op een speelse wijze verwerkt wordt volgens de uitgangspunten van Le Roy. De rest van het gebouw is afgewerkt met hoogwaardig materiaal.

We zijn erg trots dat we dit samen met onze opdrachtgevers Lefier en Bouwbedrijf Salverda hebben bereikt!

 

Delen:

Nieuw op onze website: Herontwikkeling Imbospark Dieren

In opdracht van Van Wonen Vastgoedontwikkeling B.V. heeft 19 het atelier architecten een ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van de voormalige Imbos Mavo locatie in Dieren. Het ontwerp kwam tot stand door nauwe samenwerking met VIC Activating Landscapes en Bouwmaatschappij Ufkes.

De locatie in Dieren is heel bijzonder; Een bosachtig kavel, ingeklemd tussen verschillende soorten woonwijken, midden in Dieren. De bestaande groenstructuur met de vele monumentale bomen is de ruimtelijke drager van het landschapsontwerp. Het bos blijft zoveel mogelijk bewaard, om wonen in een bosachtig park mogelijk te maken, het Imbospark.

Ook de 41 woningen zijn bijzonder. Er is een diverse mix van sociale huurwoningen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen, waarbij alle woningen levensloopbestendig zijn ontworpen. De verschillende woningtypes vormen eigen kleine buurtjes in het park. Het samenbindend element tussen deze buurtjes is de architectuur en het materiaalgebruik. De woningen zijn zeer duurzaam en het ontwerp is gebaseerd op de ontwerpen van één van de grootste architecten van de vorige eeuw, Frank Lloyd Wright. Als geen ander wist hij architectuur en natuur met elkaar te verbinden, bijna in elkaar over te laten gaan. In deze stijl zijn alle woningen in het Imbospark met elkaar en met de natuur verbonden.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Start bouw zorgappartementen Kranenburgweg Zwolle

Op de locatie van het voormalige politiebureau aan de Kranenburgweg in de wijk Berkum is de nieuwbouw van een appartementencomplex gestart. In opdracht van Schavast Projectontwikkeling heeft 19 het atelier de zorgappartementen ontworpen. Salverda Bouw zorgt voor de uitvoering.

Het complex krijgt naast 24 zorgappartementen een gezamenlijke keuken, een aantal woonkamers, een zusterpost en diverse algemene ruimtes. Door de vorm van het gebouw ontstaat een chique verzorgde uitstraling aan de straatzijde en een luwe groene binnentuin aan de achterzijde. Aan de straatzijde is zoveel mogelijk groen toegevoegd door het parkeren naast het gebouw, dwars op de weg, te situeren. Rond de binnentuin loopt een rondgang via de algemene ruimten die de binnenruimten en appartementen met de tuin verbindt.

De zorgappartementen worden in het 3e kwartaal van 2020 opgeleverd.

Delen:

Nieuw op onze website: Kindcentrum Baalder Hardenberg

Ons ontwerp voor het nieuwe kindcentrum in Hardenberg voor OBS de Baalder, GBS Albertus Risaeus en de kinderopvang is compact, multifunctioneel en zet het kind centraal. Uitgangspunt voor het ontwerp was de gezamenlijke visie van de scholen: samen waar het kan, apart waar nodig.

De samenwerking en ontmoeting tussen de scholen wordt gefaciliteerd door een slimme clustering van ruimtes. De rustige zones zijn in de luwte georganiseerd. In het ontwerp zijn de drager en inbouw gescheiden waardoor verschillende indelingen behorende bij de onderwijsvisies nu maar ook in de toekomst goed zijn in te passen.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Nieuw op onze website: Combischool Workum

19 het atelier heeft in nauwe samenwerking met STAAG architecten een ontwerp gemaakt voor de Combischool Workum. De nieuwbouw vervangt de bestaande schoolgebouwen van CBS It Finster en OBS de Pipegaal. Samen met de St. Ludgerusschool en sportcomplex De Rolpeal vormt het een voorzieningencluster in Workum.

De ruimtelijke vertaling van de onderwijsvisies van beide scholen is gelijk. Zo bieden de metselwerk volumes met kap onderdak aan grote onderwijsruimten waarin groepsoverstijgend onderwijs wordt gegeven. De verschillende nokrichtingen van de kappen waarborgen hierbij de identiteit van de gebruikers. Het transparante hart verbindt de twee volumes en huisvest de gezamenlijke functies, waaronder de centrale ontmoetingsruimte en het speellokaal. Het hart vormt samen met het groen ingerichte speelterrein de visuele en fysieke verbinding tussen het park aan de noordzijde en het speelveld aan de zuidzijde. De plint met houten lamellen speelt in op het groene karakter van de locatie en introduceert tevens de schaal van het kind.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

 

 

Delen:

Start renovatie 165 woningen Zandweerd Deventer

In de wijk Zandweerd, nabij het centrum van Deventer heeft woningcorporatie Rentree 165 woningen in haar bezit die worden gerenoveerd. Met het uitvoeren van een proefwoning is een start gemaakt met de uitvoering van dit renovatieproject.

In opdracht van Rentree hebben Salverda Bouw en 19 het atelier architecten een visie ontwikkeld voor zowel de binnenzijde als de buitenschil van de woningen. Met het vernieuwen van de buitenschil worden de woningen opgewaardeerd naar energielabel A en wordt tevens de uitstraling geheel vernieuwd. Omdat de buitenschil voor een groot gedeelte wordt vervangen geeft dat de mogelijkheid om een nieuw architectonisch beeld te maken waarin de oorspronkelijke kleinschaligheid van de woningen wordt geaccentueerd. De woningen worden voorzien van nieuw warm en licht metselwerk, nieuwe kozijnen op de begane grond, nieuwe voordeuren, nieuwe goten en dakisolatie met nieuwe dakpannen. De gevelwand van de lange woningblokken worden af en toe onderbroken door metselwerk schijven die naar voren komen en doorlopen boven de dakkapel. Dit geeft niet alleen een accent in de gevel, maar hierdoor wordt ook de overgang met koperwoningen in de woningblokken op zorgvuldige wijze vormgegeven binnen het nieuwe beeld. Extra in deze visie zijn de oplossingen om hittestress en wateroverlast te verminderen, als opmaat naar klimaatadaptief bouwen. Binnen in de woning worden keukens en badkamers vervangen.

Delen:

Nieuw op onze website: 19 het atelier ontwerpt een unieke woonbuurt in Heerenveen

19 het atelier architecten heeft in opdracht van Loostad Vastgoedontwikkeling en in samenwerking met wUrck en WSP InfraOntwikkeling een unieke woonbuurt ontworpen in de wijk Skoatterwâld in Heerenveen. Duurzaamheid, natuurinclusief bouwen en bijzondere, levensloopbestendige woningtypologieën spelen een grote rol in dit unieke plan.


Het landschappelijke ontwerp gaat uit van de karakteristieken van het veenlandschap, dat zo kenmerkend is voor deze regio. Het vele water in de vorm van petgaten, het riet en gebiedseigen beplanting vormen een passende en duurzame basis voor de bijzondere wijk. De hoogwaardige en duurzame architectuur doet de rest. Evenals het onderhoud van het openbaar groen door schapen en Schotse Hooglanders.


Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

 

Delen:

19 het atelier wint architectenselectie CBS De Rank en Stichting Kindcentrum Oldebroek, Wezep

19 het atelier is geselecteerd voor het ontwerpen van de nieuwe huisvesting voor CBS De Rank en Stichting Kindcentrum Oldebroek (SKO). Het nieuwe schoolgebouw maakt straks onderdeel uit van het campusterrein IKC Noord te Wezep, een plek voor kinderen van 0 – 16 jaar. Samen met het bestaande Agnieten College en KBS De Uilenhorst wordt hieraan invulling gegeven.

De school had een bijzondere wens, namelijk een werkruimte in de vorm van een kas. Een plek voor tal van activiteiten die een bijzondere aanvulling kunnen bieden op de activiteiten van de school. De kas draagt de visie van de school uit – eigenwijs, opbrengstbewust, sfeer, uitdagend en samen – en ligt daarom in het hart van het gebouw, omarmt door de verschillende onderwijsclusters. Dit komt in de architectuur tot uiting in de vorm van een glazen tussenlid met kap, geflankeerd door stoere metselwerk volumes.

In nauwe samenwerking met de gebruikers is/wordt het ontwerp verder uitgewerkt.

Delen:

Officiële opening CNBS De Wegwijzer en dorpshuis Ons Trefpunt Schuinesloot

De nieuwbouw van CNBS De Wegwijzer en de verbouw van Ons Trefpunt in Schuinesloot zijn op feestelijke wijze geopend.  De nieuwbouw van de school vouwt zich om het bestaande buurthuis “Ons Trefpunt” heen waardoor het één geheel is geworden en het dorp een echt multifunctioneel gebouw rijker is. Door de synergie creëren we levendigheid en ruimte voor ontmoeting. Twee speerpunten van ons bureau. We zijn erg trots dat we dit met onze opdrachtgevers hebben bereikt!  Lees hier meer over het ontwerp. Binnenkort met foto’s!

 

Delen:

Start bouw Parkwijk Lelystad

De bouw van 135 koop- en huurwoningen in de nieuwbouwwijk Parkwijk in Lelystad is officieel van start gegaan. Wethouder Janneke Sparreboom gaf in aanwezigheid van de toekomstige bewoners en de bouwer Van Wijnen Noord het startsein voor de bouw van de nieuwe wijk in het centrum van Lelystad. Bekijk hier de starthandeling.

Middels Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap (PPO) zijn de bewoners actief betrokken geweest bij het ontwerpproces van de eerste woningen. Binnen de door 19 het atelier gegeven kaders hebben de bewoners zelf hun huis samengesteld. Dat levert een zeer gevarieerde woonbuurt op. Voor meer informatie zie de brochure van de gemeente Lelystad.

Delen:

Transformatie De Watertoren uitgelicht

De door 19 het atelier ontworpen transformatie van de watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle is door Renovatie Totaal gepubliceerd. Bekijk hier het artikel.

Het ontwerp bevat 21 loftappartementen en is gebaseerd op de geschiedenis van de toren, die eigenlijk uit twee torens bestond.  Dit concept is in de architectonische uitwerking het uitgangspunt geweest.

19 het atelier en Nijhuis Bouw hebben voor dit bijzondere project onlangs de Erfgoedprijs Zwolle – Kampen 2019 uitgereikt gekregen.

Delen:

Woonzorglocatie Angeli Custodes uitgelicht

Het vakblad RenovatieTotaal heeft de transformatie van het door 19 het atelier ontworpen monumentale zorggebouw in Raalte gepubliceerd.

In nauwe samenwerking met de gebruikers is het complex volledig ingericht naar de zorgvisie voor de hier gehuisveste PG cliënten.

Inmiddels zijn we met het bouwteam onder leiding van bouwbedrijf Gebr. Meijer uit Raalte begonnen met de voorbereiding van de laatste fase.

Delen:

De Helling in Oude Pekela opgeleverd

Oude Pekela is van oudsher een veenkolonie waarbij de stedenbouwkundige structuur zich kenmerkt als lintbebouwing langs de Pekel-Aa. In het centrum van Oude Pekela ligt winkelcentrum De Helling.

Na het slopen van een deel van het winkelcentrum ontstaat er een nieuw plein aan het water. Het winkelcentrum krijgt daarmee een sfeervol plein met winkelpanden, horeca met terrassen, groen en ontmoetingsplekken aan het water. De bestaande winkelpanden die eerder in het winkelcentrum lagen, krijgen nu een beeldbepalende uitstraling aan het plein. Door deze winkelpanden te voorzien van nieuwe metselwerk gevels krijgt het plein ineens een geheel eigen sfeer. Het ontwerp voor de nieuwe gevelwand komt voort uit het karakteristieke beeld langs het Pekel-Aa: een variatie aan woningen (één laag met kap) in Gronings rood metselwerk. Het ontwerp is een moderne vertaling van dit beeld, een aaneenschakeling van metselwerk gevels met ieder een eigen metselwerk patroon. Door een aantal gevels een hogere top te geven ontstaat ook in de daklijn een dynamisch beeld.

Inmiddels is de verkoop gestart. Voor meer informatie zie
https://www.nieboer.nl/aanbod/bedrijfsaanbod/oude-pekela/koop/bedrijf-400195-de-Helling-2-4-8/

 

 

Delen:

Prijsuitreiking Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2019

19 het atelier en Nijhuis Bouw hebben met de transformatie van de Watertoren aan de Zwolse Turfmarkt de Erfgoedprijs Zwolle – Kampen 2019 gewonnen!

De prijsuitreiking heeft op vrijdag 13 september plaatsgevonden tijdens de jaarlijkse Erfgoedavond die vooraf gaat aan de Open Monumentendag. Wethouder Monique Schuttenbeld heeft tijdens de uitreiking haar waardering uitgesproken voor de inzet waarmee het cultuurhistorisch erfgoed is gerestaureerd en in stand is gehouden. De wethouder bestempelde de watertoren als een nieuw icoon voor de stad Zwolle.

19 het atelier is bijzonder trots op deze kwalificatie!

Delen:

Binnenkort start renovatie 28 woningen Eiken- en Iepenstraat Zwolle

In opdracht van Salverda Bouw heeft 19 het atelier de energetische verbetering van de 28 woningen aan de Eiken- en Iepenstraat in Zwolle ontworpen. De hoofdentree aan de Iepenstraat wordt opgeknapt, zodat deze een meer uitnodigende uitstraling krijgt. Door het complex aan de buitenzijde te isoleren verliezen we geen woonoppervlak aan de binnenzijde en krijgt de gevel een geheel nieuwe uitstraling. Daarnaast realiseren we met deze isolatie, in combinatie met nieuwe gasloze installatietechniek, het label A++.

De gevelafwerking bestaat uit stucwerk met een bijzondere gebezemde textuur in een warme tint, gecombineerd met witte vlakken. Door de verticale gevelpenanten te accentueren wordt de uitstraling statiger. Samen met de nieuwe kozijnen, hekwerken en goten is het complex weer ´toekomstbestendig´. Alle woningen worden aan de binnenzijde vernieuwd en krijgen nieuw sanitair en een nieuwe keuken. De begane grond woningen krijgen een extra slaapkamer door de nis aan de straatzijde aan de binnenruimte toe te voegen.

In het voorjaar van 2020 zullen de woningen worden opgeleverd.

Delen:

19 het atelier wint architectenselectie De Stelp in Hollum

De Gemeente en het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland hebben 19 het atelier geselecteerd voor het ontwerpen van het woonzorgcentrum De Stelp. Op de nieuwe locatie zijn reeds een sporthal, kinderopvang en sociaal cultureel werk gevestigd. In de toekomst worden hier 54 (zorg)appartementen gebouwd met multifunctionele ruimten voor zorgverlening, kantoren en horeca.
Het zicht vanuit de zorgwoningen op sport en spelende kinderen maakt van deze locatie een optimale woonplek in het dorp. De nieuwe en bestaande gebruikers kunnen gebruik maken van dezelfde ruimten en voorzieningen, bestaand en nieuw, bijvoorbeeld van de sportruimte om bijeen te komen. Deze synergie in gebruik biedt alle partijen veel extra´s. Door in nauwe samenwerking met Buro Mien Ruys voor het landschap en Bordewijk Adviseurs voor de installatietechniek de visie uit te werken, en in gesprek te gaan met de (toekomstige) gebruikers, is een breed gedragen duurzaam plan ontstaan.

Kleinschaligheid en (multi)functionaliteit vormen de basis van dit schetsontwerp. Zo zijn in het schetsontwerp drie appartementen-paviljoens getekend met elk een eigen gezicht naar de omgeving. Het hart met multifunctionele ruimten omringt het plein en vormt de verbindende schakel met de bestaande bebouwing en het dorp. Deze visie maakt het mogelijk om met het ontwerp in te spelen op toekomstige inzichten en een eventuele veranderende ruimtevraag. Het ontwerp voor het landschap zorgt voor een heldere routing, een groene woonomgeving en vriendelijk omheinde tuinen. De schetsen zijn ter verduidelijking van de visie gemaakt, het plan wordt nog nader ontworpen.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Nieuw kantoor Salverda Bouw ’t Harde is opgeleverd

De nieuwbouw van het kantoor van Salverda is opgeleverd en in gebruik genomen. De nieuwbouw is met een atrium aan het bestaande gebouw verbonden waardoor een ruime entree ontstaat. In de nieuwbouw zijn vergaderruimten, een bedrijfsrestaurant en kantoorruimten gerealiseerd. Het interieur is in nauwe samenwerking met Karin van der Zwaag ontworpen. Na de bouwvak start de verbouw van het bestaande kantoor. Dat wordt opnieuw geïsoleerd en krijgt een nieuwe buitengevel.

Duurzaamheid en circulariteit staat centraal in het ontwerp van de uitbreiding van het kantoorgebouw. De klimaatbeheersing van het gehele kantoor zal ‘all-electric’ uitgevoerd worden. De energie wordt opgewekt door middel van een grote hoeveelheid PV-panelen. Van de opbouw van het casco tot aan de uiteindelijke vloer- en wandafwerking zijn zoveel mogelijk circulaire materialen en producten toegepast. Een zichtbaar circulair product is bijvoorbeeld de nieuwe buitengevel die bestaat uit ClickBrick gevelstenen. Het atrium heeft rondom een houten wandbekleding. Deze bekleding is van Inlands Essenhout, afkomstig van de door ziekte gekapte bomen in de omgeving van Zwolle.

Delen:

Nieuw op onze website: Penthouse Kraanbolwerk Zwolle

Op de bovenste laag van een statig complex op het Kraanbolwerk in Zwolle, is dit penthouse, met geweldig uitzicht over de binnenstad, gesitueerd. 19 het atelier heeft het interieurontwerp voor deze woning gemaakt. Een totaalplan van materialisering, maatwerk meubilair, los meubilair en verlichting.

Deze bijzondere locatie vroeg om een bijzonder ontwerp. Het penthouse heeft een kap en een ruitvormige plattegrond. Dat vraagt om maatwerk om een passend geheel te creëren. De grote open leefruimte met keuken en woonkamer voelt als één en twee ruimtes tegelijk. Door de kastenwand langs de buitengevel wordt de zithoek omarmt. Terwijl er door de grote opening in de wand een mooie zichtlijn naar de keuken ontstaat.

Alle vormen, kleuren en materialen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Modern en industrieel met verfijnde speelse accenten. De bruut gelegde visgraat vloer zonder bies geeft het een stoer karakter, de betonstuc wand versterkt dit beeld. De groene suède wand en het zijde-achtige karpet vormen zachte, warme tegenhangers terwijl de inbetweens het licht op een dromerige manier filteren.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

19 het atelier en Nijhuis Bouw winnen Erfgoedprijs Zwolle Kampen!

De Watertoren op de Zwolse Turfmarkt heeft de Erfgoedprijs 2019 gewonnen. Het ontwerp is gebaseerd op de geschiedenis van de toren, die eigenlijk twee torens in één was.  Dit concept is in de architectonische uitwerking het uitgangspunt geweest waardoor Zwolle, volgens de jury, een nieuw icoon rijker is. Voor een nadere omschrijving klik hier

De gemeenten Kampen en Zwolle reiken jaarlijks een gezamenlijke Erfgoedprijs uit als waardering voor de inzet van het restaureren, beheren en in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed. De feestelijke prijsuitreiking zal rond Monumentendag (14 september) uitgereikt worden. Aan de prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden.

 

Delen:

19 het atelier wint architectenselectie Brede School Benthuizen

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft 19 het atelier geselecteerd voor het ontwerpen van Brede School Benthuizen. Het schoolgebouw is onderdeel van de geplande woningbouwlocatie Bentlanden II. Brede School Benthuizen vervangt de bestaande schoolgebouwen van De School met de Bijbel en OBS Arnoldus van Os en huisvest tevens Junis Kinderopvang. De omvang van het project bedraagt ca. 2.400 m2.

Zichtbaarheid van de afzonderlijke gebruikers en (multi)functionaliteit vormen de basis van het ontwerp. Zo zijn er in het ontwerp drie vleugels te onderscheiden met elk een duidelijk gezicht aan de geplande ontsluitingsweg. Het multifunctionele hart, met onder andere speellokaal en keuken, vormt de verbindende schakel. De gebouwopzet maakt het mogelijk eenvoudig in te spelen op een veranderende ruimtevraag, krimp en/of uitbreiding.

In nauwe samenwerking met de gebruikers is/wordt het ontwerp verder uitgewerkt.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

19 atelier richt haar blik op Antwerpen

Onze buitenlandexcursie bracht ons dit jaar in Antwerpen. Een stad die op architectuurgebied volop in beweging is. Met ons hele team zijn we vanaf station Antwerpen Centraal naar de nieuwe duurzame stadswijk Nieuw Zuid, ‘t Groen Kwartier en het voormalig havengebied ‘het Eilandje’ gefietst.

In Nieuwe Zuid en het havengebied hebben we rondleidingen gekregen van respectievelijk gemeenteambtenaren en een architectuurgids, zodat we alle ins en outs over de duurzame ontwikkelingen hebben meegepikt. Onder leiding van onze eigen ‘Belg’ (Robert Boxem) hebben we onderweg natuurlijk ook een paar cafeetjes bezocht, zodat het nuttige met het aangename werd verenigd.

Al met al een excursie waarbij we veel hebben gezien, gehoord en geleerd, zodat we de inspiratie die we hebben opgedaan op onze eigen wijze in onze projecten kunnen toepassen.

Delen:

Natuurinclusief Bouwen

19 het atelier architecten heeft tijdens de expertsessie Natuurinclusief Bouwen een lezing  gegeven over het ontwerpen en bouwen met natuurinclusieve maatregelen. Als vanzelfsprekend integreren wij dit al jarenlang in al onze ontwerpen. Het doel van de deze expertsessie was om meer bewustzijn te creëren over de voordelen van Natuurinclusief Bouwen. 19 het atelier heeft aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien hoe wij om gaan met dit belangrijke vraagstuk in zowel nieuwbouw als renovatie.

Delen:

Nieuw op onze website: Gezondheidscentrum Diezerpark Zwolle

In het gezondheidscentrum Diezerpark gelegen aan de Geert Grootestraat te Zwolle zijn een huisartsenpraktijk, fysiotherapiepraktijk, uitvalbasis voor Carinova thuiszorg en appartementen voor een begeleid wonencomplex van de JP van den Bentstichting gevestigd. Het gebouw ligt als een paviljoen in een parkstrook langs de wijk Dieze Oost.

De verschillende functies onthullen hun karakter direct bij het binnengaan van het gebouw. De routing naar de huisartsenpraktijk e.a. zijn helder. Het is direct duidelijk waar men zich kan aanmelden, daarentegen geeft de wachtruimte weer de nodige rust en privacy. Alle ruimtes voor patiënten zijn gemakkelijk en gecontroleerd te betreden. Hat backoffice en de overige ondersteunende ruimten zijn in een tweed, rustiger schil gelegen.

De toegang tot de woningen aan de parkzijde is open en helder. Op de woonverdiepingen geven natuurlijke materialen en kleuren een warm en huiselijk gevoel en creëren daarmee een geheel eigen binnenwereld. Een prettige ontmoetingsplek voor de bewoners.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Nieuw op onze website: Waterlaboratorium Aqualysis

Aqualysis is een laboratorium voor samenwerkende Waterschappen te Zwolle. Het laboratoriumgebouw voor analyse van het oppervlaktewater is voorzien van diverse laboratoriumruimtes, kantoren, vergaderruimten, een grote ontvangstruimte annex restaurant en conferentieruimte, alsmede utilitaire ruimtes voor voorbehandeling, bewerking, transport en materieel.

Bij het ontwerp stond zichtbaarheid, oriëntatiemogelijkheden, ontmoeting, efficiëntie en hygiëne voorop. Daarom is het gebouw op een heldere manier rondom een natuurlijk ingerichte patio geformeerd. Hierdoor hebben alle afdelingen zicht op deze omsloten buitenruimte en tegelijkertijd op elkaar. Bij binnenkomst heeft de bezoeker via de grote ontvangstruimte direct zicht op deze patio en de daar omheen gegroepeerde werkruimtes. Deze werkruimtes zijn op een logische wijze gerangschikt, waarbij binnenkomend onderzoeksmateriaal via nachtingang, buiten de beveiligde schil al dan niet door een overslagruimte op eenvoudige wijze naar de diverse onderzoeksruimten aan de linker- en achterzijde van het gebouw getransporteerd kan worden.

Door de open verbinding tussen verschillende werkruimtes, de rondgang om de binnentuin, de open kantine alsook de beschutte binnentuin zijn er ook voor de medewerkers alle mogelijkheden om elkaar zowel tijdens het werk als ontspanning te ontmoeten.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Bouw zeven riante grachtenwoningen Het Kraanbolwerk gestart

Op een unieke plek aan de Thorbeckegracht ‘Het Kraanbolwerk’ in Zwolle is de bouw van zeven riante grachtenwoningen gestart.

Deze woningen van vijf woonlagen vormen de aansluiting van het oorspronkelijke bedrijventerrein met de historie van de Thorbeckegracht. Daarom zijn de woningen, die alle een eigen gezicht hebben, een eigentijdse interpretatie van de veelheid aan architectuurstijlen aan deze stadsgracht.

De woningen hebben een riant woonoppervlakte, een eigen berging en parkeergelegenheid in de stallingsgarage en een zorgvuldig ingepaste buitenruimte in de vorm van één of meerdere balkons of terrassen.

In opdracht van VanWonen zijn deze woningen door een vijftal architecten van 19 het atelier en stadsgenoot architect Bart van der Salm, allen met een eigen visie, ontworpen. Nijhuis Bouw voert de werkzaamheden uit.

Delen:

19 het atelier wint architectenselectie onderwijscampus en nieuwbouw Winkler Prins Veendam

Afgelopen weken is er een start gemaakt met de ontwerpfase voor de nieuwbouwopgave van Winkler Prins in Veendam. In de door 19 het atelier gewonnen architectenselectie is een visie gegeven op de nieuwbouw van twee schoolgebouwen, de renovatie van het bestaande hoofdgebouw en de inrichting van een onderwijscampus.

Het scholencomplex is onderdeel van het nieuwe sport- en leerpark in Veendam. Uitgangspunt is om twee nieuwe gebouwen voor het brugklasjaar en kader-basis te bouwen, waarbij er een koppeling ontstaat tussen de nieuwe en bestaande schoolgebouwen. De gebouwen liggen in een parkachtige, groene omgeving met een mooie waterpartij, passend bij ‘parkstad’ Veendam.

Wij gaan de komende tijd vol enthousiasme met de gebruikers aan de slag om twee mooie en fijne nieuwe schoolgebouwen en een fantastische nieuwe campus te ontwerpen!

Nb. De afbeeldingen zijn schetsen uit de visiefase en geen ontwerpschetsen.

Delen:

Start bouw Alluance Group Genemuiden

Recent is begonnen met de bouw van het nieuwe kantoor van Alluance Group in Genemuiden. Het markante gebouw vormt een reactie op enerzijds de Sasdijk en anderzijds het Zwarte Water. Op een eigenzinnige wijze, met grote overstekken, is het de verbindende factor op een locatie die duidelijk twee gezichten kent. De beperkte ruimte op maaiveld maakt dat het hoofdvolume is opgetild en op een sokkel is geplaatst.

In deze sokkel zijn het magazijn en de werkplaats ondergebracht. Het opgetilde volume steekt uit boven de dijk en garandeert de zichtbaarheid van Alluance aan de Sasweg. Als reactie op de dijk helt het gebouw naar voren. Naar het water toe opent het gebouw zich, zowel qua volume als in de ruimtelijke beleving. Afhankelijk van de lichtinval verandert de gevel van kleur, waardoor het gebouw allure krijgt en aansluit op de dynamiek van het Zwarte Water.

Het hoofdvolume biedt onderdak aan de kantoren, showroom en kookstudio met een weids uitzicht over het Zwarte Water.

Delen:

Bewonersavonden succesvol verlopen

In de wijk Zandweerd, nabij het centrum van Deventer heeft woningcorporatie Rentree 165 woningen in haar bezit die worden gerenoveerd.
Veel bewoners bezochten de bewonersavonden waarin ze werden geïnformeerd over de plannen van hun wijk. De avond begon met de uitleg van het proces met hulp van de verhalensmederij.

In opdracht van Rentree hebben Salverda Bouw en 19 het atelier architecten een visie ontwikkeld voor zowel de binnenzijde als de buitenschil van de woningen. Binnen in de woning worden keukens en badkamers vervangen. Met het vernieuwen van de buitenschil worden de woningen opgewaardeerd naar energielabel A en wordt tevens de uitstraling geheel vernieuwd. Extra in deze visie zijn de oplossingen om hittestress en wateroverlast te verminderen, als opmaat naar klimaatadaptief bouwen.

Delen:

Bouw park Zuidbroek officieel gestart met 2000e woning in Apeldoorn

De bouw van 59 woningen Parkpoorten in de wijk ‘Park Zuidbroek’ in Apeldoorn is officieel van start gegaan. Wethouder Willems van de gemeente Apeldoorn heeft op feestelijke wijze in het bijzijn van de toekomstige bewoners en alle overige betrokken projectpartners het officiële startsein gegeven.

De bewoners van de 2000e woning in de uitbreidingswijk Zuidbroek zijn nog eens extra in het zonnetje gezet.

De woningen zijn in opdracht van VanWonen Vastgoedontwikkeling B.V. door 19 het atelier architecten ontworpen. Bouwbedrijf PHB Deventer voert de werkzaamheden uit.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Bouw 42 gasloze woningen in Westerbouwlanden Nieuwleusen van start

De bouw van 42 woningen in de uitbreidingswijk Westerbouwlanden in Nieuwleusen is officieel gestart! De woningen zijn in opdracht van Bouwbedrijf Salverda door 19 het atelier architecten voor Woningstichting VechtHorst ontworpen.

Het plan
In de uitbreidingswijk Westerbouwlanden worden 5 blokken met totaal 42 eengezinswoningen gebouwd. Er zijn 17 koopwoningen en 25 huurwoningen, die allen zijn voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. De blokken zijn qua architectuur duidelijk familie van elkaar, zo hebben ze dezelfde kleuren baksteen en zwarte daken. Toch is er ook verschil in bijvoorbeeld de dakvormen, zodat er ook wat speelsheid en variatie ontstaat. Als alles volgens planning verloopt worden de woningen eind 2019 opgeleverd.

Delen:

Transformatie Watertoren dingt mee naar prijs voor Beste Gebouw van 2019

Voor de editie 2019 van de architectuurprijs Beste Gebouw van het Jaar, heeft 19 het atelier architecten het ontwerp van de Watertoren in Zwolle ingezonden.

Bekijk hier de inzending.

De zeskoppige jury onder leiding van de journalist Jort Kelder zal op 21 maart a.s. de nominaties bekend maken.

Deze nominaties dingen mee naar de prijs van de vakjury en de publieksprijs.
Vanaf 21 maart tot 1 mei kan er online voor de publieksprijs gestemd worden.

De feestelijke prijsuitreikingen vinden op 17 mei plaats in de LocHal in Tilburg.

Delen:

Vacature: Architect

Ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? 19 het atelier is een landelijk werkend architectuuratelier, waarin een gedreven team van ruim 20 professionals werkt aan een bijzondere, kwalitatief hoogwaardige en duurzame projecten in het onderwijs, de zorg en de woningbouw. Daarnaast hebben we een speciale afdeling voor industriële bedrijfshuisvesting. De ateliervorm zorgt voor een hechte samenwerking tussen alle leden en disciplines binnen het team, waardoor het geheel altijd meer is dan de som der delen. Het credo “creatief en professional” staat voor zowel het proces als het product daarvan. Op dit moment hebben wij op ons kantoor in Zwolle plaats voor een ARCHITECT die zich in bovenstaande visie kan vinden en in nauwe samenwerking met het team grote en kleine, maar altijd bijzondere projecten ontwerpt, presenteert en uitwerkt. (meer…)

Delen:

Binnenkort start bouw 61 woningen Diezerhof Zwolle

Op 1 van de leukste plekjes van Zwolle, de wijk Dieze Oost, wordt medio mei de 3e en laatste fase in de revitalisatie van Dieze gerealiseerd. In opdracht van Nijhuis Bouw B.V. wordt met de bouw van 46 koop- en 15 huurwoningen (voor Woningstichting SWZ) gestart. Het totaal aantal ontworpen woningen door 19 het atelier in Dieze Oost bedraagt hiermee 200 woningen.

Op de plek waar vroeger wederopbouw flats stonden, is nu een gewilde woonwijk met eengezinswoningen ontstaan. De woningen zijn ruim en hebben een rijke uitstraling mede dankzij de bijzonderheden in het metselwerk en de subtiele detailleringen. In de gevels van de langere rijen wisselen Franse balkons en ‘gewone’ vensters elkaar af, en dat geeft de rijen als geheel een gevarieerde aanblik. Alle woningen zijn gasloos en energieneutraal.

Kijk voor meer informatie op www.diezerhof.nl. Er zijn nog maar enkele te koop!

Delen:

Hoogste punt kantoorpand Salverda Bouw

Het hoogste punt van het kantoorpand van Salverda Bouw in ’t Harde is op feestelijke wijze gevierd. De officiële handeling, die in het teken van duurzaamheid staat, is door Wethouder Lyda Sneevliet van de gemeente Elburg verricht.

De uitbreiding van dit duurzame en circulaire kantoorpand is noodzakelijk omdat Salverda Bouw de afgelopen jaren flink is doorgegroeid. Het project bestaat uit 2 fasen. De eerste fase omvat de realisatie van de uitbreiding met nieuwe vergaderruimten, bedrijfsruimte en kantoorruimten. Deze nieuwbouw wordt met een atrium aan het bestaande kantoor verbonden waardoor een nieuwe entree ontstaat. In de tweede fase wordt het bestaande kantoor geïsoleerd en krijgt het een nieuwe buitengevel, de dakbedekking en vloerafwerking worden vervangen en de bestaande plafonds worden vernieuwd. Zowel de uitbreiding als het bestaande kantoor krijgen eigentijdse materialen en kleuren. Er komt een geheel nieuwe gebouwinstallatie in het bestaande kantoor, zodat de klimaatbeheersing voldoet aan de huidige normen.

Delen:

Straatgevels Parkwijk Lelystad met de bewoners ontworpen!

In opdracht van Skope Vastgoed b.v. en Van Wijnen Noord heeft 19 het atelier middels Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap (PPO) in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners van Parkwijk in Lelystad de gevels van hun eigen woning ontworpen.
De kopers hebben een grote mate van invloed op zowel de indeling als de uitstraling van de woning. Ook de breedte, hoogte en diepte zijn variabel. Samen met de kopers schetsten meerdere architecten van ons bureau de persoonlijke stijl, kapvorm, kleuren en materialen tot een eigen gevel. Dit geeft de straten in Parkwijk een persoonlijke sfeer en een gevarieerd straatbeeld. Binnenkort start de tweede fase van dit project. We hebben er nu alweer zin in!

Voor meer informatie zie www.parkwijklelystad.nl

 

 

Delen:

De bijzondere gevel van ‘De Garve’ uitgelicht door STO

Bekijk hier de film die STO heeft gemaakt over de totstandkoming van de door 19 het atelier ontworpen ecoshapes voor het Meerscholen Gebouw ‘De Garve’ in Lochem.

Het schoolgebouw van De Meester G. Propschool en de Prins Hendrikschool is in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Het is een school die zich met zijn vorm soepel voegt in de omgeving, ook wel het barbapapahuis genoemd.

Een uiterst duurzame school met een flexibele indeling, bijzondere constructie en een maximum aan isolatie. De grootste duurzaamheidsmaatregel moest uit de gevelisolatie komen. Tijdens het ontwerpproces stuitten wij bij toeval op een nieuwe wiskundig ontdekking: na dertig jaar was er een nieuwe vlakvullende vijfhoek ontdekt. De buitengevelisolatie is bekleed met de door ons bureau ontworpen ecoshapes van STO, op basis van een nieuwe vlakvullende vijfhoek. Deze gevelbekleding krijgt daardoor een kenmerkend patroon van korenaren, zeer toepasselijk voor een gebouw dat de Garve heet.

 

Delen:

Nieuw op onze website: 59 woningen in ‘Park Zuidbroek’ Apeldoorn

De bouw van 59 woningen in ‘Park Zuidbroek’ in Apeldoorn is officieel gestart! De woningen zijn in opdracht van VanWonen Vastgoedontwikkeling B.V. door 19 het atelier architecten ontworpen. Bouwbedrijf PHB Deventer voert de werkzaamheden uit en hoopt de woningen in het eerste kwartaal van 2020 op te leveren.

Het plan
Deze 59 woningen vormen het sluitstuk van de grote nieuwbouwwijk ‘Zuidbroek’ aan het groene park. De ontwikkeling is onder te verdelen in 3 deelgebieden: rijtjes van 4 tot 6 huurwoningen aan de Musicalstraat en twee ‘parkeilanden’ met maximale beleving van wonen aan het park. De 26 huurwoningen zijn, volgens het beeldkwaliteitsplan, in massa vrij eenvoudig vormgegeven. Toch krijgen de woningen door de flinke overstek een minder standaard karakter. De twee parkeilanden met koopwoningen zijn bijzonder en volledig gericht op het groen. Door verschillende volumes met platte en schuine daken te combineren krijgt het ene parkeiland een speels uiterlijk. Het tweede parkeiland omvat grotere woningen, die in de breedte aan het park zijn gesitueerd om een zo sterk mogelijke relatie te creëren. De stoere massieve woningen hebben hoogteaccenten op de hoeken zijn sculpturaal vormgegeven. Ondanks de zeer verschillende vormgeving, worden de deelgebieden door toepassing van de dezelfde materialen toch familie van elkaar.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

 

 

 

Delen:

Officiële opening van Waterlaboratorium Aqualysis Zwolle

De ver-/nieuwbouw van het Waterlaboratorium is op feestelijke wijze geopend door Andries Heide, Commissaris van de Koning te Overijssel en Lida Schelwald, bestuursvoorzitter van Aqualysis.

Het laboratorium, gelegen op het bedrijventerrein Voorst, heeft in verband met een fusie een geheel nieuwe uitstraling gekregen. Het pand heeft een nieuwe vleugel aan de voorzijde en door de komst van de uitbreiding is een centrale groene binnentuin ontstaan met daar omheen de laboratoria. De 65 meter lange voorgevel maakt een lichte buiging als een golf in het water. Ter plaatse van de entree buigt de voorgevel naar binnen. Alsof het water zich daar heeft ingesleten in het volume. De grote glazen pui markeert de entree. In de entreehal bevindt zich de kantine die ook deels te transformeren is tot grote presentatie/instructie ruimte. Via de hal is de groene binnentuin te zien en te betreden. In totaal is er ruim 1.100 m2 aan extra ruimte voor laboratoria en werkruimte bijgekomen. Waarbij duurzaamheid een belangrijke rol heeft gespeeld bij de keuze van materiaal en toegepaste technieken.

Delen:

Bouw 48 gasloze huurwoningen in ‘De Groene Ring’ Deventer van start

De bouw van 48 woningen in ‘De Groene Ring’ in de wijk De Vijfde Hoek in Deventer is officieel gestart! De woningen zijn in opdracht van Bouwbedrijf Salverda door 19 het atelier architecten voor Woningstichting Rentree ontworpen.

 

Het plan

In ‘De Groene Ring’, langs de Leonard Springerlaan worden 4 blokken met totaal 40 eengezins-huurwoningen en 8 huurappartementen gebouwd. De woningen worden voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. De architectuur van de blokken reageert op een directe wijze op de omgeving. Het is immers het sluitstuk van dit deel van de wijk. Langs de Leonard Springerlaan komen hoge, statige woningen. Langs de entree naar de achterliggende buurt spiegelen we het witte blok aan de overkant. En ook de overige woningen sluiten naadloos aan op hun buren. Een eigenwijs, maar ingepast complexje. Als alles volgens planning verloopt worden de woningen tussen september en december 2019 opgeleverd.

Delen:

Woningen op ‘Parkeiland’ Woudenberg klaar voor oplevering

De buurt ‘Parkeiland’ ligt midden in de nieuwe wijk ‘Het Groene Woud’ aan het noordoosten van het dorp Woudenberg. In opdracht van BPD heeft 19 het atelier de 21 woningen ontworpen.  Vanuit de ruime woonkamer kijk je uit over het water en groene omgeving. Parkeiland Woudenberg bestaat uit acht 2-onder-1 kapwoningen, elf rijwoningen en twee vrijstaande woningen. De woningen zijn rijk gedetailleerd met grote hoge ramen, grijze sluitstenen, brede witte goten en een makelaar tegen de nok. De gevelvlakken in het donkerrode metselwerk in klezorenverband zijn in contrast met de witte gekeimde gevelvlakken. Door deze gevarieerde gevels af te wisselen, en de woningen ten opzichte van elkaar te draaien, ontstaat een rijk straatbeeld. Elke individuele woning komt zo goed tot zijn recht.

Delen:

Nieuw op onze website: Transformatie monumentale boerderij Zwolle

Nieuw op onze website: Transformatie van een monumentale boerderij in Zwolle. Middenin de huidige villawijk Brinkhoek ligt deze boerderij als herinnering aan het agrarische verleden van deze plek. Vanuit deze pittoreske boerderij werden tot voor kort nog de omliggende landerijen beweid. Nu is het een eigentijds woonhuis geworden, maar het silhouet oogt alsof er niets veranderd is. Bij nadere beschouwing is de transformatie spectaculair te noemen. Met moderne middelen en materialen is binnen de oorspronkelijke enveloppe een buitengewone woning gerealiseerd, waarbij het aanzicht van het oorspronkelijke woongedeelte geheel in ere hersteld is. De gevels zijn weer opgebouwd met de bestaande stenen, het dak met riet gedekt en de opkamer en boterkelder zijn gerestaureerd.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

 

Delen:

19 het atelier wint architectenselectie MFA Bruchterveld

19 het atelier architecten heeft de architectenselectie gewonnen voor het nieuwe MFA Bruchterveld. In het dorp Bruchterveld wordt het nieuwe schoolgebouw gebouwd voor CBS De Wiekslag en Kinderopvang Wiekwijs. Het nieuwe gebouw wordt op het terrein van de school tegen het bestaande dorpshuis ‘De Heujmansbelt’ gebouwd. Het nieuwe gebouw vormt straks het ‘MFA Bruchterveld’, een multifunctioneel gebouw waarin het dorpshuis, gymzaal, de school en de kinderopvang gebruik maken van elkaars ruimten.

Het nieuwe schoolgebouw wordt tegen het bestaande dorpshuis gebouwd en vouwt zich met zijn nieuwe metselwerk plint om het bestaande dorpshuis. Op deze manier vormen oud en nieuw één gebouw. Bovenop de metselwerk plint liggen de twee bovenbouwlokalen ieder in een ‘huisje’ die we op de plint plaatsen. De maat en schaal van de ‘huisjes’ volgen uit de stedenbouwkundige situatie waarin het MFA Bruchterveld omringd wordt door vrijstaande woningen. Na de bouw van het nieuwe multifunctioneel centrum zal de bestaande school gesloopt worden om plaats te maken voor het schoolplein.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie.

Delen:

Bouw nieuw schoolgebouw CNBS de Wegwijzer Schuinesloot van start

Met de onthulling van het bouwbord door de kinderen en directrice van CNBS De Wegwijzer in Schuinesloot is de bouw van het nieuwe schoolgebouw officieel van start gegaan. Na de onthulling van het bouwbord mochten de kinderen hun ‘steentje bijdragen’ aan de bouw door hun gekleurde steen met hun naam erop in de kruiwagen van de aannemer Dons en Troost te leggen. De contouren van het nieuwe gebouw worden al langzaam zichtbaar.

In het centrum van het dorp Schuinesloot wordt het nieuwe schoolgebouw van CNBS De Wegwijzer gebouwd. Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw vouwt zich letterlijk om het naastgelegen bestaande buurthuis en gymzaal “Ons Trefpunt”. Door het nieuwe schoolgebouw rondom het bestaand gebouw te leggen ontstaat er een routing door en rond het nieuwe gebouw, waarbij de bestaande gymzaal het hart van het gebouw vormt. Zo ontstaat er een multifunctioneel schoolgebouw en buurthuis dat niet alleen onderdak biedt aan de school, maar ook een belangrijke buutfunctie krijgt gericht op vieringen, bijeenkomsten en toneelvoorstellingen. De plaatselijke sportverenigingen maken buiten schooltijden gebruik van de gymzaal.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en impressies van de nieuwe school.

Delen:

Nieuw op onze website: Modernisering woongebouwen Gombertstraat Zwolle

De drie woongebouwen aan de Gombertstraat in de Zwolse wijk Holtenbroek waren toe aan vernieuwing. De woongebouwen, met in totaal 168 woningen, hadden aan de voor- en de achterkant grote puien met een borstwering. De gebouwen waren energetisch niet meer zo goed; de bewoners klaagden over tocht, vocht en kou. In de voor- en achtergevel zijn de puien vervangen door houtskeletbouwelementen met kunststofkozijnen. Een veel betere thermische schil en het gaf de mogelijkheid de gebouwen een geheel nieuwe uitstraling te geven.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Nieuw op onze website: CBS De Fontein in Lutten

Huisjes zoals een kind ze tekent: twee verdiepingen en puntdaken. Dat is onze inspiratie voor het ontwerp. Dit concept van het ontwerp is heel simpel en komt als vanzelfsprekend voort uit de omgeving: we zetten de reeks woningen langs de Gouden Regenstraat door in het uiterlijk van de school. Een rij “huisjes” met maat en schaal van de omgeving. Zo voegt het schoolgebouw zich naadloos in de omgeving. En passend bij de schaal en de belevingswereld van het kind. Zelfs de gymzaal, die ook buiten schooltijden door het dorp te gebruiken is, is in dit eenvoudige concept ingepast. Tussen de huisjes lopen de straten en liggen de (leer)pleinen. Een dorpsschool die een dorpje op zich is geworden.

Bekijk hier de projectpagina op onze website voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Theatercollege ‘De Hongerige Stad Zwolle’: de relatie tussen voedselproductie en de stad

Wij nodigen u graag uit voor het theatercollege van de Britse architect, docent en schrijver Carolyn Steel van het boek ‘De Hongerige stad: hoe voedsel ons leven vormt’ op donderdagavond 13 september 20.30 uur in theater Odeon in Zwolle. Gaat de toekomstige voedselvoorziening onze stedelijke structuur veranderen of kan deze bijdragen aan de leefbare stad? Dit theatercollege is de start van een boeiende serie over de relatie tussen voedselproductie en de stad Zwolle.

Irma Klevering, architect bij 19 het atelier, is één van initiatiefnemers van het theatercollege binnen het Zwols Architectuur Podium (ZAP). Als bureau hebben wij recent het manifest ‘Circulaire Architectuur’ ondertekend en willen wij graag een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige leefomgeving. Daarnaast onderzoeken we andere vormen van duurzame stedenbouw en architectuur. Een mooi voorbeeld hiervan is de visie van Carolyn Steel. Zij onderzoekt hoe voedsel onze steden heeft gevormd. Hierover vertelt zij tijdens het theatercollege in Odeon. Voor meer informatie www.stichtingzap.nl

Delen:

35 huurwoningen in de Polderwijk Zeewolde opgeleverd

De 35 huurwoningen in de Polderwijk Zeewolde zijn opgeleverd. Om dit te vieren kregen de nieuwe bewoners van één van de woningen die woningcorporatie Woonpalet bouwde de sleutel van hun nieuwbouwwoning overhandigd. Het gaat om 35 sociale huurwoningen, zes huizenblokken, bestemd voor één- en tweepersoonshuishoudens. De woningen zijn 75 m2 of 90 m2 groot, hebben twee bouwlagen, een plat dak en één of twee slaapkamers. De woningen zijn ontworpen door 19 het atelier architecten en gebouwd door Salverda Bouw uit ‘t Harde.

Het ontwerp
Het ontwerp bestaat uit vijf verschillende woningtypes wat een gevarieerd straatbeeld oplevert. Subtiele details, zoals de kleurschakering in het metselwerk en de keramische dakafdekkers geven de woningen cachet. Maar ook opvallende details maken het verschil. Een aantal woningen heeft bijvoorbeeld een ronde erker aan de woonkamer. En de hoekwoningen die op markante plekken in de wijk staan, kregen een grote vlaggenmast. (meer…)

Delen:

Architectuur Biënnale: “verrassend en eigenwijs!”

“Verrassend en eigenwijs”, was één van de reacties van de bezoekers van de Architectuur Biënnale. Met een kaart in de hand hebben afgelopen weekend vele bezoekers de stegen van Zwolle bezocht tijdens de Architectuur Biënnale. Dit jaar was het thema “Architectuur in het nauw”. En ook echt letterlijk. Tien stegen in de Zwolse binnenstad werden tijdens de Architectuur Biënnale Zwolle getransformeerd van anonieme, vergeten ruimtes tot in het oog springende architectonische objecten. De anders zo anonieme Muursteeg, Bredesteeg, Schoutenstraat, Lauwermansgang, Hoornsteegje, Korte Kamperstraat, Ossenmarktsteeg, Rodehaanstraat, Meltersgang en Papenstraat kregen ieder een geheel eigen ruimtelijke ingreep. Negen Zwolse architectenbureaus hebben de handen ineengeslagen om tijdens de Zwolse Architectuur Biënnale de stad een bijzondere architectonische beleving te geven.

19 het atelier ontwerpt ‘Tiny Houses’
19 het atelier maakte in samenwerking met Blossom Architecture het ontwerp voor de Bredesteeg, Schoutenstraat en Muursteeg: ‘zwevende’ huisjes die uit de gevelwand naar voren springen. De drie verschillende ‘Tiny Houses’ accentueren ineens de steeg, laten zien dat er een steeg is en nodigen uit om deze te bezoeken. Daarnaast laat het zien dat de steeg, zonder zijn functie van doorgang te verliezen, ruimte kan bieden aan nog meer functies. Er is nog ruimte in de binnenstad. De Tiny Houses werden vergezeld door berkenbomen, die de stad vergroenen. Zelfs in de smalle Muursteeg met een breedte van 90 cm ontstond het kleinste stadsbos van Nederland.

(meer…)

Delen:

Ontwerp meerscholengebouw De Garve nieuws op Universiteit Washington

Het ontwerp van de gevel van meerscholengebouw De Garve in Lochem is nieuws op de Universiteit van Washington in Amerika. De buitengevelisolatie is bekleed met door ons bureau ontworpen ecoshapes van STO, op basis van een nieuwe vlakvullende vijfhoek. Een ruimtelijk fenomeen. De ontdekkers van deze nieuwe vlakvullende vijfhoek werken aan de Universiteit van Washington.

Het idee voor het ontwerp ontstond bij Rob Moritz na het lezen van een publicatie in de NRC Handelsblad wetenschapspagina over de ontdekking. Nu enkele jaren later zagen de ontdekkers een foto van het gebouw op Twitter en reageerde verrukt. “We were delighted! We think the architects did a beautiful job,” they said. Reden voor de Universiteit om een nieuwsartikel te wijden aan het ontwerp van het schoolgebouw in Lochem:

A unique pattern of pentagons discovered by mathematicians at the University of Washington Bothell popped up in the Netherlands in the exterior design of a primary school building.” Zo schrijft de Universiteit op hun site:

Lees het hele artikel op de site van de Universiteit van Washington.

Delen:

Nieuw op onze website: Circulair gebouwde Studentenhuisvesting De Warmonderhof

De Warmonderhof in Dronten is een opleidingsinstituut voor biologisch-dynamische landbouw. De docenten en studenten werken aan de landbouw van de toekomst. Een landbouw die intensief werkt aan de kwaliteit van bodem, rekening houdt met de sociale en culturele omgeving en die andere economische structuren zoekt. De studenten wonen op het terrein van het opleidingsinstituut. In 2004 hebben we op dit terrein al een studentenhuisvesting ontworpen. Door de groei van de opleiding was er weer behoefte aan een gebouw dat aansluit op de doelstellingen aan De Warmonderhof. De nieuwe studentenhuisvesting is opgebouwd met het Steko-bouwsysteem. Dit bestaat uit constructieve houten blokken met sparingen voor isolatievulling. Dit bouwsysteem is een mooi voorbeeld van circulair bouwen en past volledig in een biobased bouwsysteem. De architectuur sluit aan op de reeds aanwezige gebouwen die refereren aan organische architectuur. Door slim om te gaan met de volumes en materialisatie sluiten we hier naadloos op aan.

Voor meer informatie en foto’s bekijk hier de projectpagina.

Delen:

Nieuw op onze website: Blankert Shortlease Zwolle omarmt industrieel erfgoed

De ranke staalconstructie van vakwerkliggers, de stoere gevels en de typische industriële elementen waren de bestaande kwaliteiten van het leegstaande, vervallen bedrijfspand aan de Marsweg te Zwolle. Met twee simpele ingrepen hebben we een functioneel bedrijfsgebouw gerealiseerd met versterking van het bestaande karakter. Door toepassing van een simpele glasconstructie, en een passende entree aan de voorgevel, baadt de bedrijfsruimte in het licht. Om het pand aan de doorgaande Marsweg te onderscheiden hebben we in de gevel dichte vlakken in de fris groene kleur van de huisstijl van de opdrachtgever toegepast. Op het dak prijkt een neon naamsaanduiding die de kroon vormt op het pand. In de hal, die een overmaat in zich had, hebben we een ondergeschikt bouwwerk ontworpen waar de kantoorfuncties in zijn gehuisvest. De overige ruimte in de hal leent zich voor een vrije inrichting waar eigenlijk alles in kan.

Voor meer informatie en foto’s bekijk hier de projectpagina.

Delen:

19 het atelier wint D&B Hofjesbuurt Nijmegen

Samen met Talen Zuid B.V. heeft 19 het atelier architecten de door Talis uitgeschreven D&B selectie gewonnen voor de renovatie van 279 woningen in de Hofjesbuurt in Nijmegen. De Hofjesbuurt is een stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp uit de jaren 50 van de architecten Deur en Pouderoyen. Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de architectuur van de Bossche School. De Hofjesbuurt is daar een goed voorbeeld van. Onze verbetervoorstellen zijn op een eigentijdse wijze en met respect voor de bestaande architectuur ontworpen, zodat er weer een fris en samenhangend beeld ontstaat, dat recht doet aan de kwaliteit van de Hofjesbuurt. Na de renovatie bezitten de woningen een A+ label en voldoen ze weer aan de technische en functionele eisen van deze tijd.

Delen:

19 het atelier gaat circulair

19 het atelier architecten onderschrijft het belang van circulariteit. Dit passen we als vanzelf toe in onze bedrijfsvoering maar bovenal in de bouwwerken die wij ontwerpen. Wij zien het als onze taak om onze opdrachtgevers en bouwpartners te overtuigen van het belang van hergebruik van grondstoffen, materialen en bouwdelen. Bij elk bouwproject onderzoeken wij de mogelijkheden en zetten ons enthousiasme en creativiteit in om het maximale erin te stoppen én er uit te halen.  Vandaar dat 19 het atelier het Manifest Circulaire Architectuur onderschrijft. We hebben inmiddels ervaring met een aantal bijzondere projecten waar u graag meer over vertellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik van Scheijndel. (meer…)

Delen:

Stem op bibliotheek Veendam: finalist ‘Beste bibliotheek 2018’

De pas verbouwde bibliotheek in het Cultuurcentrum in Veendam is één van de zes finalisten voor ‘Beste bibliotheek 2018’.  Dat is ‘onze’ tweede bibliotheek in korte tijd die genomineerd is als ‘beste bibliotheek’. In 2015 greep de bibliotheek in Oude Pekela net naast de overwinning. De verkiezing van ‘Beste Bibliotheek van Nederland’ is een initiatief van Bibliotheekblad, het vakblad voor de bibliotheekbranche. Het publiek kan stemmen tot 1 maart 2018 via de site van Bibliotheek Nederland. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door de vakjury en door de stemmen van het publiek. Beide tellen voor vijftig procent mee, dus help bibliotheek Veendam naar de overwinning en stem! (meer…)

Delen:

Dons & Troost en 19 het atelier winnen selectie Emmaschool Kampen

Aannemersbedrijf Dons & Troost en 19 het atelier architecten hebben de design & build selectie gewonnen voor de vervangende nieuwbouw van de Koningin Emmaschool in Kampen. De nieuwe Emmaschool wordt gesitueerd op de bestaande locatie van de school, een groene locatie midden in de karakteristiek wijk Brunnepe in Kampen. Deze groene locatie maakt onderdeel uit van een meanderende groenzone aan het water door de woonwijk. Een prachtige plek om de nieuwe school neer te zetten met een groen plein met natuurlijk spelen. De nieuwe school is vormgegeven als een villa in het groene landschap; een sculpturaal gebouw dat zich beweegt rondom de centrale gemeenschapsruimte. (meer…)

Delen:

Eerste aardbevingsbestendig Kindcentrum van Nederland staat in Hoogezand

In de wijk Woldwijck te Hoogezand is een nieuw kindcentrum gerealiseerd, gericht op kinderen van 0-12 jaar. In dit kindcentrum worden twee basisscholen en een kindvoorziening (kinderdagverblijf en peuterspeelzaal) ondergebracht. Het ontwerpconcept van het nieuwe schoolgebouw is ontstaan vanuit zijn ligging in de woonwijk. De locatie vormt een ‘groene long’ in de wijk en het gebouwconcept sluit hierbij aan in de vorm van ‘Paviljoens in het groen’. De verschillende gebruikers krijgen een ‘eigen’ paviljoen met daartussen een zone voor gemeenschappelijk, multifunctioneel gebruik. Het gebouw is uitermate duurzaam en toekomstbestendig ontworpen. Bij het ontwerp zijn de laatste technieken toegepast om dit Kindcentrum aardbevingbestendig te maken.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s.

Delen:

Vacature: BIM modelleur

Wij zijn op zoek naar een BIM modelleur om ons team te versterken! 19 het atelier is een architectuuratelier, waarin een gedreven team professionals werkt aan bijzondere, kwalitatief hoogwaardige en duurzame stedenbouw, architectuur, interieurs, bouwtechniek en adviezen. De ateliervorm zorgt voor een hechte samenwerking tussen alle leden en disciplines binnen het team, waardoor het geheel altijd meer is dan de som der delen. Het credo “creatief en professioneel” staat voor zowel het proces als het product daarvan. Door op elkaars schouders te gaan staan bereik je grotere hoogtes, kun je verder kijken en word je sterker. Daarom is het zo belangrijk, dat ons bureau over zoveel verschillende disciplines beschikt. Daarnaast onderhouden we nauwe samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld technisch- en financieel specialisten, kunstenaars en vormgevers. In een aantal projecten wordt samengewerkt met collega-bureaus.

(meer…)

Delen:

Film: zes architecten ontwerpen nieuwe grachtenwoningen Kraanbolwerk Zwolle

In opdracht van VanWonen ontwerpen de vijf architecten van 19 het atelier samen met stadgenoot en architect Bart van der Salm de laatste zeven grachtenwoningen van dit binnenstedelijke nieuwbouwproject. De woningen van vijf woonlagen vormen de aansluiting van het oorspronkelijke bedrijventerrein met de historie van de Thorbeckegracht. Daarom zijn de woningen, die alle een eigen gezicht hebben, een eigentijdse interpretatie van de veelheid aan architectuurstijlen aan deze stadsgracht.

De jonge architecten Irma Klevering, Sara van Popta, Amarens Reitsma, Robert Boxem en Bart van der Salm ontwerpen ieder samen met supervisor Rob Moritz een van deze zeven woningen. Op deze wijze ontstaat een geheel nieuwe, gevarieerde gevelwand aan het water. In een persoonlijke video stellen de zes architecten zich voor aan de toekomstige kopers. De persoonlijke video’s zijn via de link van de namen te bekijken.

(meer…)

Delen:

Bouw 35 huurwoningen Zeewolde gestart

De bouw van de 35 huurwoningen voor Woonpalet in Zeewolde is officieel van start gegaan. Op maandag 20 november gaven wethouder Wim van der Es en toekomstige bewoner Joey de Roode het symbolische startsein door het bouwbord te onthullen. Salverda en 19 het atelier architecten wonnen de ‘Design and Build’ selectie voor de realisatie van de 35 woningen.

“Woonpalet selecteerde Salverda en 19 het atelier voor dit project, omdat het gelukt is binnen het taakstellend budget 35 woningen te ontwerpen die maximaal wooncomfort bieden en er bovendien bijzonder fraai uitzien. Het ontwerp bestaat uit vijf verschillende woningtypes wat een gevarieerd straatbeeld oplevert, met bijzondere details zoals de kleurschakeringen in de gevelstenen en de onderbroken daklijn door de verschillende hoogtes van de woningen”, aldus Woonpalet.

(meer…)

Delen:

Wiskundige vijfhoek op gevel basisschool ‘De Garve’ Lochem

Onlangs is het meerscholengebouw ‘De Garve’ in Lochem feestelijk geopend. Het schoolgebouw van de Meester G. Propschool en de Prins Hendrikschool is in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Vanaf de architectenselectie tot aan de realisatie hebben de kinderen van de school een actieve rol gehad. Samen met het kinderknooppunt in Lochem hebben we de kinderen architectuurlessen gegeven, hun ontwerpideeën vertaald en onze voorstellen toegelicht. Het ontwerp van de school is letterlijk met en voor de kinderen gemaakt met onder andere hun grote wens; een glijbaan midden in de school.

Daarnaast had de opdrachtgever een hoge duurzaamheidsambitie, maar een zeer laag budget. Door een integrale aanpak met alle adviseurs hebben we een uiterst duurzame BENG school ontworpen met een flexibele indeling, bijzondere constructie en een maximum aan isolatie. De grootste duurzaamheidsmaatregel moest uit de gevelisolatie komen. Tijdens het ontwerpproces stuitten wij bij toeval op een nieuwe wiskundig ontdekking: na dertig jaar was er een nieuwe vlakvullende vijfhoek ontdekt. De buitengevelisolatie is bekleed met door ons bureau ontworpen ecoshapes, op basis van deze vlakvullende vijfhoek, een ruimtelijk fenomeen. De gevelbekleding krijgt daardoor een kenmerkend patroon van korenaren, zeer toepasselijk voor een gebouw dat de Garve heet. Met zijn vorm voegt het schoolgebouw zich soepel in de bestaande omgeving.

Delen:

Nieuw op onze website: Landelijke verandawoningen Hattem

Middenin de nieuwe uitbreidingswijk ‘Assenrade’ in Hattem liggen tien zwarte verandawoningen in de groene natuur. Een bijzondere groene oase midden in de traditioneel verkavelde woonwijk. De landelijke woningen liggen in een groene long, een kavel waar de omliggende natuur de wijk als het ware in komt. Woningcorporatie Triada wilde graag iets bijzonders maken en bouwen met respect voor de natuur. De tien woningen op het kavel hebben daarom een afwijkende architectuur en zijn gebouwd met hoogwaardige, duurzame materialen. De zwarte verandawoningen refereren naar de zwarte schuren in de omgeving.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie en foto’s

Delen:

Nieuw op onze website: Transformatie basisschool De Lichtboei Emmeloord

Het gebouw aan ‘De Scheer’ van basisschool De Lichtboei in Emmeloord heeft van binnen en buiten een metamorfose ondergaan. De oude aluminium puien met enkel glas zijn vervangen voor goed geïsoleerde, met hout beklede geveldelen in verschillende frisse kleurstellingen. Hiermee heeft de school een geheel nieuwe uitstraling gekregen. De kleurstelling van het exterieur is doorgetrokken naar binnen. Binnenin de school heeft de oude structuur van lange gangen plaats gemaakt voor open lichte leerpleinen en ateliers. Door op strategische plaatsen ruimtes weg te halen ontstaat er een open, lichte en transparante school. Er is volop ruimte voor talentontwikkeling van de leerlingen. De kleurrijke maatwerkmeubels zorgen voor prettige werkplekken buiten de lokalen.

Bekijk hier de projectpagina voor meer foto’s.

Delen:

Verbouwing Watertoren in Zwolle is begonnen!

De ontmanteling van de 36 meter hoge watertoren in Zwolle is in volle gang. In de toren, die oorspronkelijk in 1892 gebouwd is, komen 21 huurappartementen. Afgelopen vrijdag ging het markante groene koperen puntdak eraf en deze week wordt de stenen schil gesloopt die in 1959 rond de oude watertoren en het immense waterbassin is gebouwd. De buitenschil werd tientallen jaren geleden gebouwd vanwege afbrokkeling van de watertoren. Bij de ontmanteling zal slechts een deel van de toren tevoorschijn komen. Alleen de poot van de oude toren en het immense stalen waterbassin met een capaciteit van vijfhonderdduizend liter water zijn destijds behouden gebleven. Als straks het bassin eruit is, blijft alleen de oude poot intact. Daaromheen wordt  weer een nieuwe schil gebouwd die sterk lijkt op de watertoren zoals we die sinds 1952 in Zwolle kennen. De verwachting is dat de appartementen volgend jaar zomer opgeleverd worden.

Nijhuis Bouw heeft al jaren de watertoren in eigendom met als doel er appartementen in te gaan bouwen. Inmiddels heeft Nijhuis de toren verkocht aan beleggingsmaatschappij Amvest uit Amsterdam, die de 21 appartementen van zo’n 60 m² gaat verhuren.

 

Delen:

Nieuw op onze website: Renovatie woonzorgcentrum Angeli Custodes Raalte

Van voormalig kloosterziekenhuis getransformeerd naar een vertrouwd ‘thuis’Angeli Custodes werd gesticht door de Zusters van Liefde en de Raalter gemeenschap. In de jaren 1932 tot 1964 was het een ziekenhuis, nu is het een woonzorg- en verpleegcentrum voor onder andere dementerende ouderen. Een sfeervol historisch complex gelegen in het groen met een prachtige tuin. Het monumentale gebouw was toe aan renovatie en daarnaast modernisering om te kunnen voorzien in de zorgvraag van haar bewoners. Er is een diversiteit in verschijningsvorm en woonvormen gecreëerd: van kleinschalige PG-voorzieningen tot aan voorzieningen voor senioren echtparen voor zowel lang als kortdurend verblijf. In totaal zijn er 36 nieuwe appartementen gerealiseerd. Naast de appartementen heeft elke woongroep een gezamenlijke buurtkamer en leefkeuken, vormgegeven in de stijl van vroeger om de bewoners een warm en vertrouwd ‘thuis’ te geven.

Bekijk hier de projectpagina

Delen:

Salverda en 19 het atelier winnen selectie 35 huurwoningen Zeewolde

Op donderdag 13 juli tekenden Salverda Bouw uit ’t Harde en woningcorporatie Woonpalet uit Zeewolde het ‘Design and Build’ contract voor de realisatie van 35 huurwoningen in de Polderwijk in Zeewolde. Arjan Berends, directeur Salverda en Wiepke van Erp Taalman Kip, directeur-bestuurder Woonpalet zette daartoe symbolisch hun handtekening op het presentatiepaneel met de gevelstenen die gekozen zijn voor dit prachtige project.

“Woonpalet selecteerde Salverda en 19 het atelier voor dit project, omdat het gelukt is binnen het taakstellend budget 35 woningen te ontwerpen die maximaal wooncomfort bieden en er bovendien bijzonder fraai uitzien. Het ontwerp bestaat uit vijf verschillende woningtypes wat een gevarieerd straatbeeld oplevert, met bijzondere details zoals de kleurschakeringen in de gevelstenen en de onderbroken daklijn door de verschillende hoogtes van de woningen”, aldus Woonpalet.

Planning
De woningen worden gebouwd nabij de nieuwe supermarkt in de Polderwijk. Als alles volgens planning verloopt, wordt in januari 2018 met de bouw gestart en worden de woningen in de zomer van 2018 opgeleverd.

Delen:

19 het atelier publiceert bijzonder boek van eigen werk

Aan de vooravond van het 25-jarig jubileum van 19 het atelier architecten hebben wij een bijzonder boek gepubliceerd met daarin een beeld van de vele architectuurprojecten die wij door de jaren heen hebben mogen ontwerpen. Een bundeling van architectuuropgaven variërend van groot en klein, expressief en ingetogen, vernieuwend en ingepast, maar altijd met passie en toewijding ontworpen.

De vormgeving, opmaak en samenstelling van het boek is van de hand van kunstenaar Marit Otto. Het boek is een mooie weergave van onze functionele en eigenzinnige architectuur, die wij in opdracht van vele verschillende opdrachtgevers hebben gemaakt. Ook benieuwd naar het boek?

Het boek is via onderstaande link te bekijken:

 

 

 

 

Delen:

Ontmoetings- en educatiecentrum ‘De Stadshoeve’ Zwolle opgeleverd

Het nieuwe ontmoetings- en educatiecentrum ‘De Stadshoeve’ in de Zwolse wijk Stadshagen is opgeleverd. In het groene hart van de wijk Stadshagen in Zwolle is op de locatie van de huidige wijkboerderij aan de Oude Wetering een uitbreiding met een nieuw ontmoetings- en educatiecentrum gebouwd. In het nieuwe gebouw komen niet alleen de stallen voor de dieren, maar ook een educatieruimte/ ontmoetingsruimte, theehuis, keuken, kantoor, berging en toiletten. Rondom het nieuwe gebouw liggen de dierenweide, de educatieve tuinen en het terrein voor avontuurlijk spelen. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen kunnen leren, spelen en alles ontdekken op het gebied van dieren en natuur. Het ontwerp van de wijkboerderij is een dynamisch kappenlandschap waaronder de verschillende functies worden gehuisvest. Een bijzonder project dat geheel door en voor de bewoners van de wijk geïnitieerd wordt: een mooi voorbeeld van burgerparticipatie.

Delen:

Basisschool De Lichtboei Emmeloord opgeleverd na kleurrijke transformatie

Het gebouw aan ‘De Scheer’ van basisschool De Lichtboei in Emmeloord heeft van binnen en buiten een metamorfose ondergaan. De oude aluminium glaspuien zijn vervangen voor goed geïsoleerde, met hout beklede geveldelen in verschillende frisse kleurstellingen. De kleurstelling van het exterieur is doorgetrokken naar binnen. Er heeft een herschikking van ruimten plaatsgevonden, waardoor er grote ateliers/leerpleinen zijn ontstaan, waar volop ruimte is voor talentontwikkeling van de leerlingen.

Delen:

Opening eerste aardbevingsbestendige kindcentrum!

Na krap 10 maanden bouwen is het nieuwe kindcentrum Woldwijck op feestelijke wijze geopend door wethouder Erik Drenth. Het duurzame en energiezuinige gebouw is het eerste aardbevingsbestendige kindcentrum van Hoogezand-Sappemeer en daarmee ook het eerste aardbevingsbestendige kindcentrum in het hele aardbevingsgebied in Groningen.

 

Delen:

Nieuwbouw 2/1-kap Westenholte Zwolle uit de steigers

Vormgegeven als eenduidig volume, waaruit niet exact is af te lezen waar de grens tussen beide woningen ligt. Het volume voegt zich eigenzinnig naar de naastgelegen woningen. Enerzijds de opgetrokken gootlijn met open hoek naar de naastgelegen 2/1-kapwoning, anderzijds de ‘duikende’ gootlijn naar de vrijstaande Zweedse buurwoning. Het bijzondere metselwerk is opgebouwd uit horizontale lagen van verschillende type stenen. Dit geeft een belijning met de tactiliteit en warmte van een houten gevelbekleding. De plattegronden van de woningen zijn samen met de beide gezinnen specifiek op de eigen woonwensen ontworpen. De rechterwoning heeft een royale leefkeuken aan de straatzijde en een meer besloten woonkamer met werkkamer aan de tuinzijde. De linkerwoning heeft centraal in de woning de entree, keuken en trap. De voor- en achterkamer zijn hier vergelijkbaar qua afmeting, zodat woonkamer en eetkamer uitwisselbaar zijn.

Delen:

Nieuw op onze website: Uitbreiding woning Zwolle

Dit gemeentelijk monument had al een hele verbouwgeschiedenis achter zich voordat het een riante woning werd. Om een volledig woonprogramma op de begane grond te kunnen realiseren was een uitbreiding noodzakelijk. Door een strakke gestileerde aanbouw tegen het monument te bouwen behoudt elk deel van de woning haar waarde. In de woning zijn elementen uit de historie van het pand als paardenstalling bewaard gebleven.

Bekijk hier de projectpagina

Delen:

Aardbevingsbestendig Kindcentrum Woldwijck Hoogezand bijna opgeleverd

In de wijk Woldwijck in Hoogezand is een nieuw kindcentrum gerealiseerd, gericht op kinderen van 0-12 jaar. Het kindcentrum wordt bijna opgeleverd. In dit kindcentrum worden 2 basisscholen en een kindvoorziening (kinderdagverblijf en peuterspeelzaal) ondergebracht.

Het ontwerpconcept van het nieuwe schoolgebouw is ontstaan vanuit zijn ligging in de woonwijk. De locatie vormt een ‘groene long’ in de wijk en het gebouwconcept sluit hierbij aan in de vorm van ‘Paviljoens in het groen’. De verschillende gebruikers krijgen een ‘eigen’ paviljoen met daartussen een zone voor gemeenschappelijk, multifunctioneel gebruik. Het gebouw is uitermate duurzaam en toekomstbestendig ontworpen. De gemeente heeft haar duurzaamheidsambities vertaald door extra budget voor duurzaamheidsmaatregelen beschikbaar te stellen. Bij het ontwerp zijn de laatste technieken toegepast om dit Kindcentrum aardbevingbestendig te maken.

Delen:

Kinderen ‘CBS De Fontein’ Lutten bezoeken bouw nieuwe school

De kinderen van CBS De Fontein in Lutten kunnen de bouw van hun nieuwe schoolgebouw op de voet volgen: het nieuwe gebouw wordt op steenworp afstand naast het huidige schoolgebouw gebouwd. Hoog tijd om ook een bezoek te brengen aan de bouwplaats en de school in aanbouw van binnen te bewonderen. Daar krijgen zij een rondleiding van de uitvoerder van bouwbedrijf Gebr. Meijer uit Raalte.

Huisjes zoals een kind ze tekent: twee verdiepingen en puntdaken. Dat is onze inspiratie voor het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw. Dit concept van het ontwerp is heel simpel en komt als vanzelfsprekend voort uit de omgeving: we zetten de reeks woningen langs de Gouden Regenstraat door in het uiterlijk van de school. Een rij “huisjes” met maat en schaal van de omgeving. Zo voegt het schoolgebouw zich naadloos in de omgeving. En passend bij de schaal en de belevingswereld van het kind. Zelfs de gymzaal, die ook buiten schooltijden door het dorp te gebruiken is, is in dit eenvoudige concept ingepast. Tussen de huisjes lopen de straten en liggen de (leer)pleinen. Een dorpsschool die een dorpje op zich is geworden.

 

Delen:

Woningen Syssteltse Lanen Ede in de verkoop

Op woensdag 21 december is de verkoop gestart van de eerste 21 twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen van project Sysseltse Lanen in Ede. 19 het atelier architecten is één van de drie architecten die een ontwerp hebben gemaakt voor de vrijstaande woningen en 2 onder 1 kapwoningen. De toekomstige bewoners kunnen zelf kiezen uit de drie verschillende stijlen van de drie verschillende architecten.

De nieuwbouwwoningen liggen op 10 minuten lopen van de Ginkelse Heide en niet veel verder weg vindt ligt het Nationale Park De Hoge Veluwe. De stijl van de woningen die 19 het atelier is landelijk en via een veranda, hoekraam of grote pui sta je in direct contact met de Veluwe. De gevels maken de ontwerpen compleet: de gemetselde onderbouw zorgt voor een robuust uiterlijk en de grote dakoverstekken doen denken aan een Amerikaanse bosvilla.

Bekijk hier de website van Sysseltse Lanen.

Delen:

Nieuw op onze website: 3 woonblokken Landsherenkwartier Deventer

In de herstructureringswijk Landsherenkwartier in Deventer heeft 19 het atelier drie blokken ontworpen met een geheel eigen architectuur: Mabelia (20 sociale huurwoningen), De Ridderhof (20 betaalbare koopwoningen) en De Koningshof (19 koopwoningen).

Blok 6: Mabelia
De woningen omsluiten een hof waarin het parkeren wordt verzorgd, aan de Noord- en Zuidzijde lopen de ontsluitingswegen voor autoverkeer, haaks daarop liggen aan de Oost- en Westzijde de groene scheggen voor het langzaamverkeer en als verblijfsgebieden tussen de woningen.

Blok 7: De Ridderhof
Aan de Zuidzijde licht de ontsluitingsstraat voor het autoverkeer. Voor het overige worden de woningen omzoomd door brede groene scheggen met langzaamverkeersroutes. Alle woningen zijn op deze groengebieden georiënteerd.

Blok 10: De Koningshof
De Koningshof, blok 10, vormt de kroon op de herstructurering van het Landsherenkwartier. Negentien koopwoningen in negen zeer verschillende typen omsluiten de parkeerhof voor de bewoners en zijn aan alle zijden in het groen gelegen. Dit, en de afronding van de buurt met aansluiting op een paar andere bijzondere woonblokken, heeft de architectuur bepaald.

Delen:

19 het atelier ontwerpt grachtenwoningen Kraanbolwerk Zwolle

In opdracht van AM ontwerpen de vijf architecten van 19 het atelier samen met stadgenoot en architect Bart van der Salm de laatste zeven grachtenwoningen van dit binnenstedelijke nieuwbouwproject. De woningen van vijf woonlagen vormen de aansluiting van het oorspronkelijke bedrijventerrein met de historie van de Thorbeckegracht.

Daarom zijn de woningen, die alle een eigen gezicht hebben, een eigentijdse interpretatie van de veelheid aan architectuurstijlen aan deze stadsgracht. Op 13 december zijn de eerste schetsen gepresenteerd in het Zwolse stadhuis, de woningen gaan begin 2018 in verkoop. De jonge architecten Irma Klevering, Sara van Popta, Amarens Reitsma, Ramon Scharff en Bart van der Salm ontwerpen ieder samen met supervisor Rob Moritz een van deze zeven woningen. Op deze wijze ontstaat een geheel nieuwe, gevarieerde gevelwand aan het water.

Bekijk hier de brochure van Kraanbolwerk:

brochure-kraanbolwerk

Delen:

Nieuw op de website: 50 woningen Rivierenwijk Deventer

Dit winnende ontwerp voor een Design & Build prijsvraag van de woningcorporatie Rentree bevat vijf verschillende woningtypes in een compacte stedenbouwkundige setting. De Rivierenwijk is een herstructureringswijk met een bijzonder stedenbouwkundig plan, de zogenaamde scherven. We hebben optimaal ingespeeld op dit stedenbouwkundig plan, met parkeren op het omsloten binnenterrein en als resultaat een kindvriendelijke en groene woonbuurt.

De basis vormt een helder architectuurconcept; eigentijds-klassiek, maar ingetogen (sterk in zijn eenvoud, tijdloos en daarmee toekomstbestendig) meerdere woningtypes, aansluiting op omliggende architectuur en variatie in het straatbeeld. Met de beneden- en bovenwoningen worden gesloten hoeken gecreëerd in dit bouwblok met levendige gevels aan alle kanten.

Bekijk hier de projectpagina.

Delen:

Zwolse watertoren transformeert naar woontoren

Eindelijk is het dan zover: Nijhuis Bouw en 19 het atelier presenteren het ontwerp voor de Watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle. Van watertoren naar woontoren, het ontwerp bevat 21 loftapartementen. Er zijn diverse ontwerpen gemaakt sinds Nijhuis de toren in 2003 had gekocht. Allemaal met zeer verschillende invullingen. Uiteindelijk kunnen de bewoners over een jaar hun spectaculaire woningen betrekken.

Het ontwerp is gebaseerd op de geschiedenis van de toren, die eigenlijk twee torens in één is. De oorspronkelijke monumentale toren uit 1892 is vanwege bouwvalligheid in de vijftiger jaren van zijn bovenste metselwerk ontdaan, zodat er alleen een stomp met watervat erop overbleef. Daaromheen is de omhulling gemetseld van de watertoren zoals we hem nu kennen, inclusief het groenkoperen petje. De nieuwe toren volgt de contouren van beide historische watertorens, zodat de geschiedenis afleesbaar blijft.

Delen:

Tien woningen Mauritspark Ede in de verkoop

Op het voormalige kazerneterrein Maurits Noord in Ede komen in het Mauritspark tien zeer ruime en moderne familiehuizen. De ruime woningen worden gebouwd in een bestaande, groene omgeving met mooie grote bomen. 19 het atelier maakte het ontwerp van de tien woningen in het Mauritspark, dat ontwikkeld wordt door Hegeman Bouwontwikkeling.

De luxe woningen zijn ruim opgezet en door split-level op de begane grond krijgt de woonkamer een hoog plafond. De grote glazen puien in de achtergevel geven mooi uitzicht over de riante tuin en maken de woonkamer erg licht en ruimtelijk. Binnen de tien woningen zijn er vier verschillende woningtypes. Meer informatie over de verkoop van de woningen: www.mauritspark.nl

Delen:

Hoogste punt Park de Stadshoeve in Zwolle

Op zaterdag 26 november werd het hoogste punt gevierd van het nieuwe gebouw van Park de Stadshoeve. Wethouder René de Heer feliciteerde het bestuur en alle betrokken vrijwilligers met het hoogste punt van het nieuwe gebouw. Een bijzonder project dat geheel door en voor de bewoners van de wijk geïnitieerd wordt: een mooi voorbeeld van burgerparticipatie.

In het groene hart van de wijk Stadshagen in Zwolle komt op de locatie van de huidige wijkboerderij aan de Oude Wetering een uitbreiding met een nieuw ontmoetings- en educatiecentrum. In het nieuwe gebouw komen niet alleen de stallen voor de dieren, maar ook een educatieruimte/ ontmoetingsruimte, theehuis, keuken, kantoor, berging en toiletten. Rondom het nieuwe gebouw liggen de dierenweide, de educatieve tuinen en het terrein voor avontuurlijk spelen. Het ontwerp van de wijkboerderij is een dynamisch kappenlandschap waaronder de verschillende functies worden gehuisvest.

Delen:

Nieuw op onze website: Schuurwoning Marle

Aan de IJsseldijk in Marle ligt een historische boerderij met een karakteristiek voorhuis met daarachter twee grote schuren. De boerderij wordt in de nieuwe situatie bewoond door drie generaties van één familie. Het ‘voorhuis’ is een eigen woning en één van de schuren vormt het ‘achterhuis’.

In het ontwerp is een moderne vertaling gemaakt van de archetype boerenschuren, maar dan met een moderne en eigentijdse uitstraling. De karakteristieke houten spanten zijn geheel in tact gebleven en zoveel mogelijk zichtbaar gehouden in de woning.

Bekijk hier de projectpagina.

Delen:

Nieuw op onze website: Brede school Achtsprong en Gymzaal Huntum Amsterdam Zuidoost

Een warme, transparante en lichte school waarin de ontwikkeling van het kind centraal staat. Het ontwerp van de nieuwe school de ‘Achtsprong’ symboliseert letterlijk en figuurlijk de ontwikkeling van de kinderen als routing door het gebouw. De stapsgewijze ontwikkeling naar talent door de leerjaren heen, met als hoogtepunt het ‘uitvliegen’ in de maatschappij vanuit de uitkijktoren. Rondom de centrale aula met vide en tribunetrap, die als hart van het gebouw functioneert, liggen de leslokalen gesitueerd. Door de onderlinge verbinding ontstaat er een secundaire routing door het gebouw, de leerroute van het kind. De draagconstructie is zo ontworpen dat de school naar de toekomst toe flexibel indeelbaar is. Om een optimaal binnenklimaat te kunnen maken, passen we het BaOpt systeem toe. BaOpt (Bauer Optimalisatie) is een nieuwe manier om het binnenklimaat van gebouwen optimaal te regelen. Samen met de naastgelegen Gymzaal, ook ontworpen door 19 het atelier, zijn de gebouwen onderdeel van een onderwijscluster in Amsterdam Zuidoost.

Bekijk hier de projectpagina van Brede school “Achtsprong”

Bekijk hier de projectpagina van Gymzaal Huntum.

 

Delen:

EenVandaag volgt Syriër Saied op werkervaringsplek 19 het atelier

Bekijk het bijzondere verhaal van Syriër Saied in televisieprogramma EenVandaag. Hij studeerde voordat hij moest vluchten uit Syrië architectuur in Damascus. Eenmaal aangekomen in Nederland krijgt hij woonruimte in Kampen en wil hij graag naast zijn taalcursus Nederlands en Engels iets doen met wat hij het leukste vindt: architectuur. In deze zoektocht klopt hij aan bij 19 het atelier architecten, waar hij een werkervaringsplek krijgt aangeboden om de Nederlandse taal, cultuur en omgangsvormen te leren.

Met de hulp van directeur en architect Rob Moritz vindt hij zijn weg naar de architectuuropleiding aan de TU Delft om zijn architectuuropleiding af te maken. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) ondersteunt deze manier van werken om talentvolle vluchtelingen die hun opleiding in Nederland verder willen voortzetten. Zij roepen architectenbureaus in Nederland op om kansrijke Syriërs – anders dan een stage – een werkervaringsplek te gunnen als opstap naar een opleiding en als goede integratie in de maatschappij.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag van 13 oktober 2016.

Artikel BNA Close-Up over Rob en Saied: “Saied verdient dezelfde kansen als mijn zonen”

Delen:

Nieuw op onze website: Huisartsenpraktijk ‘t Huys in Doetinchem

Op de begane grond van het bestaande wijkcentrum ‘De Zuwe’ in Doetinchem is de nieuwe huisartsenpraktijk ‘t Huys gevestigd. Het ontwerp voor het nieuwe interieur was een ruimtelijk uitdaging; de voormalige grote zaal van het wijkcentrum met golvend plafond heeft een nieuwe indeling gekregen. Het concept voor het interieur is ontstaan vanuit de naam van de praktijk ‘t Huys; in de grote open ruimte zijn drie losse ‘huisjes’ geplaatst. Door deze ‘huisjes’ zorgvuldig te plaatsen in de grote zaal, ontstaan er afgesloten ruimten voor de spreekkamers én zijn er nieuwe ruimten gemaakt voor bijvoorbeeld behandelkamers. De wachtruimte ligt in de ruimte tussen de ‘huisjes’. Door iedere huisje een eigen kleuraccent te geven ontstaat er samen met het hout een warm, kleurrijk en bijzonder eigen interieur voor huisartsenpraktijk ‘t Huys.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie.

Delen:

19 het atelier wint selectie uitbreiding Waterlaboratorium Aqualysis in Zwolle

19 het atelier architecten heeft de architectenselectie gewonnen voor de uitbreiding van het Waterlaboratorium Aqualysis in Zwolle. Met een geheel nieuwe uitstraling, ruim 1.100 m2 aan extra ruimte voor laboratoria en werkruimte, een prettige groene binnentuin en een hoge duurzaamheidsambitie ondergaat het huidige gebouw een ware transformatie om in 2017 klaar te zijn voor 50 extra werkplekken in verband met een fusie.

Het huidige laboratorium (gebouwd in 1987), ligt aan de Loggerweg op bedrijventerrein Voorst in Zwolle en wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel aan de voorzijde en vormt daarmee het nieuwe ‘gezicht’ vanaf de straatzijde. Door de komst van de uitbreiding ontstaat er een centrale groene binnentuin met daar omheen de laboratoria.

De 65 meter lange voorgevel maakt een licht buiging als een golf in het water. Ter plaatse van de entree buigt de voorgevel naar binnen. Alsof het water zich daar heeft ingesleten in het volume. De grote glazen pui markeert de entree. In de entreehal bevindt zich de kantine die ook deels te transformeren is tot grote presentatie/instructie ruimte. Via de hal is de binnentuin te zien en te betreden.

“Aqualysis is een modern opererend laboratorium dat voornamelijk werkzaamheden verricht voor vijf waterschappen onder een bedrijfsvoerings regeling. Daarnaast behoren gemeenten, rijksoverheid en bedrijven tot onze klantenkring. Aqualysis bestaat uit drie onderdelen een bacteriologisch, een chemisch en een hydrobiologisch laboratorium. Dagelijks analyseren medewerkers het oppervlaktewater, zwemwater, afvalwater, grondwater, waterbodem en zuiveringslib. Daarnaast biedt het laboratorium ondersteunende diensten aan zoals monsterneming, toetsing en advies.”

Delen:

Bouw cbs “De Fontein” in Lutten officieel van start

Vrijdag 23 september was een feestelijke dag voor de leerlingen en leerkrachten van cbs “De Fontein” in Lutten; de bouw van hun nieuwe school ging officieel van start. Naast de basisschool worden ook kinderdagverblijf de Dassenburcht, de bibliotheek en de nieuwe gymzaal voor het dorp in het gebouw gehuisvest. Het nieuwe schoolgebouw, naar ontwerp van 19 het atelier, wordt naast het bestaande schoolgebouw gebouwd. Tegen de tijd dat het nieuwe schoolgebouw gereed is en de kinderen allemaal verhuisd zijn, wordt het bestaande schoolgebouw gesloopt om plaats te maken voor een groot groen speelplein.

Een echte dorpsschool
Huisjes zoals een kind ze tekent: twee verdiepingen en puntdaken. Dat is onze inspiratie voor het ontwerp. Dit concept van het ontwerp is heel simpel en komt als vanzelfsprekend voort uit de omgeving: we zetten de reeks woningen langs de Gouden Regenstraat door in het uiterlijk van de school. Een rij “huisjes” met maat en schaal van de omgeving. Zo voegt het schoolgebouw zich naadloos in de omgeving. En passend bij de schaal en de belevingswereld van het kind. De nieuwe school is voor het nieuwe schooljaar gereed.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie.

Delen:

Nieuw op onze website: Havenmeestergebouw Elburg

Bij het oude centrum van vestingstad staat dit havenmeesterkantoor van Elburg. Het nieuwe gebouw is niet alleen het onderkomen van de havenmeester en voorzieningen voor de bezoekers van de haven, het gebouw vormt ook de entree van de stad. Voor voorbijgangers vanaf de Flevoweg en bij het binnenvaren vanaf het Veluwemeer springt het meteen in het oog. Daarmee heeft het niet alleen een functioneel karakter, het is een landmark voor Elburg. Het ontwerp van het havenkantoor in Elburg is geïnspireerd op een meeuw. Vliegend over de haven, op zoek naar vis in het kolkende water achter een boot en uiteindelijk landend op een plek om zijn omgeving goed te kunnen zien. Het nieuwe gebouw heeft een tweeledig programma. Enerzijds een functionele en gesloten kant voor de voorzieningen, anderzijds een open en transparante kant waarin de havenmeester zicht heeft op het gehele havengebied en het gebouw de entree van de haven vormt.

Bekijk hier de projectpagina

Delen:

Salverda en 19 het atelier winnen selectie renovatie 95 woningen Swifterbant

19 het atelier architecten heeft in samenwerking met bouwbedrijf Salverda de Design & Build selectie voor de renovatie van 95 woningen van de OFW gewonnen. Het project is gelegen aan de Greente en de Zuidsingel in Swifterbant en de bouw is inmiddels gestart. De basis voor de renovatie zijn de energetische verbeteringen. Na de renovatie bezitten de woningen label A.  De woningen krijgen een eigentijdse uitstraling die aansluit op het bestaande karakter. Bovendien wordt de stempelstructuur van de wijk meer benadrukt in het kleurgebruik.

Delen:

Hoogste punt Rebound World in Zwolle

Op vrijdagmiddag 16 september 2016 werd het hoogste punt van de mega trampolinehal van Rebound World in Zwolle gevierd. Hierbij waren wethouder René de Heer en de opdrachtgevers uit Dubai aanwezig. 19 het atelier architecten heeft het interieur ontworpen van dit spring- en sportcentrum met onder andere een cool café met bar met uitzicht op het trampolinepark, feestelijke partyruimtes en een superlounge.

Zwolle heeft de primeur met de komst van de eerste Nederlandse vestiging van Rebound World. De nieuwe trampolinehal komt op ‘De Vrolijkheid’, nabij het zwembad. Vanaf de open entree heb je direct overzicht over het hele centrum en begint het al te kriebelen. Hip, eigentijds en leuk voor echt iedereen!

Delen:

‘Active House’ in Borne opgeleverd

In Waterveld in Borne is een ‘Active House’ naar ontwerp van 19 het atelier opgeleverd. Het huis is onderdeel van een woningbouwproject van zes woningen die als CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) is ontwikkeld. 19 het atelier architecten ontwierp alle zes de woningen in samenwerking met Nieman Raadgevende Ingenieurs.

‘Active House’; een huis waarbij in alles rekening is gehouden met goede luchtkwaliteit, veel daglicht, ruimtelijke beleving, woongenot, goede isolatie en verantwoorde duurzame (lokale) materialen.

De woning is gericht op een park en beek aan de oostzijde en op de tuin. De eerste verdieping heeft een overhang boven de ingang met geeft een prachtige kijk op het park en de beek en biedt beschutting in de buurt van de voordeur. De hoeveelheid daglicht is een belangrijk onderdeel van het ontwerp: veel daglicht van beide kanten in de woonkamer en keuken. Grote ramen op het oosten voor een uitzicht op het aangrenzende park en de beek . Ramen in de badkamer en de gang boven, minder daglicht in de slaapkamers. Deze ramen geven ook de kans om zomernacht ventilatie en koeling ventilatie te creëren door het hele huis.

Voor meer informatie over Active House

Delen:

Uitbreiding particuliere woning in Wijhe bijna gereed

De moderne uitbreiding van een vrijstaande woning in het open landschap tussen Wijhe en Raalte is bijna gereed. De uitbreiding van de eetkamer is uitgevoerd in staal en glas en ‘vouwt’ zich met de ronde vloeiende daklijn om de bestaande woning heen. Vanuit de nieuwe glazen eetkamer is er prachtig uitzicht over het omliggende landschap. De ronde daklijn loopt weg in de bestaande rieten kap en overdekt tevens een deel van het terras. Hierdoor ontstaat er een beschutte plek, waarbij de bewoners uit de wind van het open landschap op hun terras kunnen zitten.

Delen:

Contouren MSG ‘De Garve’ in Lochem worden zichtbaar

Meerscholengebouw ‘De Garve’ is de uiterst duurzame nieuwe huisvesting voor 2 scholen onder 1 dak. Het gebouw is compact van vorm en voegt zich met de afgeronde hoeken naar de omgeving. De scholen, de Mr. G. Propschool en de Prins Hendrikschool, maken samen slim gebruik van entrees, gangzones en multifunctionele ruimten, zodat er maximaal functioneel oppervlak beschikbaar is voor onderwijsruimte. De identiteit van de scholen wordt straks zichtbaar in de ruimte-en kleurverdeling binnen het schoolgebouw.

Door het toepassen van een vloer op een kolommenstructuur is de inpandige ruimte optimaal flexibel indeelbaar. De verdiepingsvloeren worden uitgevoerd als ballenvloer, waardoor het gewicht van de vloer lager kan blijven en er door de dikte van de vloer ruimte ontstaat voor het integreren van leidingen en kanalen. De gevel krijgt een dikke laag isolatie. Deze buitengevelisolatie wordt bekleed met door ons bureau ontworpen ecoshapes, waarvan de basis is gevonden in een vlakvullende vijfhoek, een ruimtelijk fenomeen. Deze gevelbekleding krijgt daardoor een kenmerkend patroon van korenaren, zeer toepasselijk voor een gebouw dat ‘De Garve’ heet.

Delen:

Groen licht voor Park de Stadshoeve in Zwolle

“Na jaren van overleggen, onderzoeken en plannen maken, kunnen we eindelijk zeggen: we gaan bouwen!”, aldus Martin Hendriksen, voorzitter van Stichting Park de Stadshoeve. Het educatie- en ontmoetingsgebouw komt definitief in de wijk Stadshagen in Zwolle. Maandag 18 juli is de aannemersovereenkomst getekend tussen de Stichting en aannemer Hemeltjen uit Wijhe.

Het gebouw De Stadshoeve, naar ontwerp van 19 het atelier, is het centrale punt in het park met als functie ontmoeten en educatie met als pijlers dieren, tuinen en avontuurlijk spelen. De stallen voor de dieren, educatiemogelijkheden, ontmoetingsruimten en een theehuis worden onder één dak gerealiseerd. Het omliggende park wordt ingericht voor het Avontuurlijk Spelen en drie belevenistuinen waaronder een educatietuin om workshops te geven. Tevens worden er verschillende dieren ondergebracht, die goed toegankelijk zijn en ook wat op kunnen leveren, zoals bijvoorbeeld wol en eieren.

Het ontwerp van de wijkboerderij is een dynamisch kappenlandschap waaronder de verschillende functies worden gehuisvest. Een bijzonder project dat geheel door en voor de bewoners van de wijk geïnitieerd wordt: een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. De bouw start half oktober en als alles volgens plan verloopt dan gaan de deuren van de Stadshoeve medio maart 2017 open.

Delen:

Landsherenkwartier Deventer feestelijk geopend!

Vrijdagmiddag 1 juli is het Landsherenkwartier in Deventer feestelijk geopend. Na 10 jaar ontwikkelingen en vernieuwingen in de wijk is het gehele project nu opgeleverd. Iedereen die betrokken is geweest bij het project in de afgelopen 10 jaar was uitgenodigd en natuurlijk ook de bewoners. Na de officiële opening door de directeur van Woonbedrijf ieder1 en de wethouder van de gemeente Deventer was er de mogelijkheid om met de diverse architecten, die bij het plan betrokken zijn geweest, een rondgang door de wijk te maken. Het is een levendige wijk geworden waarin verschillende architectuurstijlen zijn toegepast in zowel nieuwbouw als renovatie.

19 het atelier architecten heeft de afgelopen jaren 59 koop- en huurwoningen ontworpen verdeeld over drie woningclusters. Deze drie clusters, gelegen in het groen, zijn onderdeel van het Landsherenkwartier en hebben ieder een heel eigen karakter en detaillering.

Delen:

Bouw aardbevingsbestendig Kindcentrum Woldwijck Hoogezand in volle gang

De contouren van het duurzame en aardbevingsbestendige Kindcentrum Woldwijck in Hoogezand worden steeds meer zichtbaar! Na een ruime voorbereidingstijd worden de prefab houten bouwdelen in hoog tempo geleverd en gemonteerd. Na de bouwvakantie start de afbouw, met als doel om nog dit jaar de sleutel te kunnen overdragen!

In de wijk Woldwijck te Hoogezand wordt dit nieuwe kindcentrum gerealiseerd, gericht op kinderen van 0-12 jaar. In dit kindcentrum worden 2 basisscholen en een kindvoorziening (kinderdagverblijf en peuterspeelzaal) ondergebracht. Het ontwerpconcept van het nieuwe schoolgebouw is ontstaan vanuit zijn ligging in de woonwijk. De locatie vormt een ‘groene long’ in de wijk en het gebouwconcept sluit hierbij aan in de vorm van ‘Paviljoens in het groen’. Bij het ontwerp zijn de laatste technieken toegepast om dit Kindcentrum aardbevingsbestendig te maken.

Delen:

Feestelijke opening basisschool Achtsprong in Amsterdam Zuidoost

Op vrijdagmiddag 17 juni is basisschool Achtsprong in Amsterdam Zuidoost officieel geopend. Het was groot feest voor alle kinderen, leerkrachten, ouders en alle mensen die bij de bouw betrokken waren. De tribunetrap in de centrale hal, het hart van de nieuwe school, zat vol met kinderen. Met een muzikale intro en de mooie woorden van de Amsterdamse wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim, de directeur van Stichting Bijzonderwijs Harry Dobbelaar, de directeur van de school Karin Dol-Mul, werd de school met een speciale inwijdingsceremonie officieel geopend.

Bekijk hier de film van de opening van de school.

Het ontwerp van de nieuwe school de ‘Achtsprong’ symboliseert letterlijk en figuurlijk de ontwikkeling van de kinderen als routing door het gebouw. De stapsgewijze ontwikkeling naar talent door de leerjaren heen, met als hoogtepunt het ‘uitvliegen’ in de maatschappij vanuit de uitkijktoren. Rondom de centrale aula met vide en tribunetrap, die als hart van het gebouw functioneert, liggen de leslokalen gesitueerd. Door de onderlinge verbinding ontstaat er een secundaire routing door het gebouw, de leerroute van het kind.

Delen:

Architectuur Biënnale: Zwolse architecten geven voetgangersbruggen bijzondere metamorfose

Zwolle krijgt een week lang een onzichtbare extra brug

De voetgangersbruggen van Zwolle zijn op zaterdag 25 juni het toneel van de  ‘Zwolse Architectuur Biënnale 2016’. De voetgangersbruggen, waar je normaal niets vermoedend overheen loopt richting de binnenstad, worden op 25 juni opeens een bijzondere beleving. Het Kerkbrugje, De Pelserbrug en de Rodetorenbrug krijgen op die dag namelijk een andere verschijningsvorm. Daarnaast wordt er zelfs één brug aan dit gezelschap toegevoegd; een onzichtbare brug vanaf het station richting de binnenstad en museum de Fundatie. Onzichtbaar, want hij bestaat eigenlijk niet. Maar vanaf 25 juni kan iedereen toch echt van het station naar de Fundatie over het water lopen.

De ontwerpen van de omgetoverde bruggen prikkelen de fantasie en laten je met andere ogen naar de brug en de omgeving kijken. De Pelserbrug wordt ingepakt met wit doek en omgetoverd tot ‘Kathedraal’,  de Rodetorenbrug krijgt bovenop de brug een spiegelbeeld van de fragiele constructie eronder en het Kerkbrugje krijgt een compositie van lamellen die de blik van de voorbijganger zullen sturen en van de brug een soort uitzichttunnel maken.

Unieke samenwerking
10 Zwolse architecten hebben de handen ineengeslagen om tijdens de Zwolse Architectuur Biënnale de stad een bijzondere architectonische beleving te geven. Een unieke samenwerking die met dit ‘bruggenproject’ een primeur beleeft. Ruimtes ontwerpen, plekken zorgvuldig vormgeven, van groot tot klein, dat is het vak van de architect! Tijdens de Architectuur Biënnale willen de Zwolse architecten dit laten zien aan de geïnteresseerde bezoeker maar ook de toevallige passant.

Samenwerkende Zwolse architecten
19 het atelier architecten, Ad Mars , Bart van der Salm, BDG architecten, De Bruin architecten, Sacon, Sjouke Westhoff, Tim Versteegh,  Zelda Meeuwsen

Delen:

Eerste fase binnenhofjes Zwolle opgeleverd

De door Bouwbedrijf Nijhuis en 19 het atelier gewonnen D&B van de nieuwbouw van 96 grondgebonden woningen in Dieze Oost in Zwolle is voor 50% gereed. De eerste fase bestemd voor de particuliere huur is in gebruik terwijl de start bouw van de huurwoningen voor woningcorporatie SWZ nu begint. De architectuur van de woningen is geïnspireerd op de wederopbouwarchitectuur van de wijk. Door slim om te gaan met de schakeling van de woningen ontstaat er een rijke gevelwand die refereert aan de op die plek gesloopte portiekwoningen.

Delen:

Bouw Swaenewoerd te Raalte vordert gestaag

De door Bouwbedrijf Salverda en 19 het atelier gewonnen D&B van de verbouw van de Swaenewoerd in Raalte vordert gestaag. De eerste fase is opgeleverd en de tweede fase nadert haar voltooiing. Bij de verbouw worden kamers samengevoegd tot appartementen, het complex energetisch verbetert en de gevels geheel voorzien van een nieuw uiterlijk dat aansluit op het bestaande maar zich onderscheid door de frisse uitstraling.

Delen:

Start bouw 63 woningen Rouveen

Na een grondige voorbereiding start de bouw van 63 woningen in Rouveen. In opdracht van Bouwbedrijf Salverda hebben wij het stedenbouwkundige plan, de grondgebonden koopwoningen, de grondgebonden senioren huurwoningen en de seniorenappartementen ontworpen. Door in de vormgeving op een eigentijdse wijze aan te sluiten op de traditionele bouwstijl van Rouveen ontstaat er een vertrouwde wijk die zich naadloos voegt in de rand van het dorp.

Delen:

30 Nul-Op-de-Meter woningen in Zwolle opgeleverd

De nieuwbouw van 30 NOM woningen in Zwolle is opgeleverd. Deze woningen zijn voor deltaWonen en zijn onderdeel van een gewonnen D&B selectie die Bouwbedrijf Ufkes en 19 het atelier hebben gewonnen. De woningen zijn gebouwd in een bijzonder stukje in Stadshagen: op een locatie met een aantrekkelijke groene ligging aan het Frankhuispark. De woningen in Frankhuis die georiënteerd zijn op het zuiden zijn voorzien van een veranda. Deze zorgt ook voor de benodigde energieopwekking en voor natuurlijke beschaduwing. Tevens dragen de veranda’s bij aan het sociale welzijn in de buurt.  De 12 woningen in Wezep die onderdeel uit maakten van de opdracht worden in 2016 opgeleverd.

Delen:

Start bouw Nul-Op-de-Meter woningen in Zwolle

Als vervolg op de succesvolle NOM woningen voor deltaWonen hebben wij in opdracht van bouwbedrijf Ufkes 9 NOM-woningen aan de Belvedèrelaan in Zwolle ontworpen. Ook deze woningen worden in opdracht van deltaWonen gebouwd. Door de locatie specifieke kenmerken is de woning voorzien van een lessenaarsdak. De gevel bezit een gelaagdheid die de schaal van de woningen weergeeft.

Delen:

D&B 28 woningen IJsselmuiden en Wilsum gewonnen

Bouwbedrijf Salverda en 19 het atelier hebben de D&B van deze nieuwbouw gewonnen. Het plan bestaat uit 22 ééngezinswoningen in ‘Het Meer’ in IJsselmuiden en 6 ééngezinswoningen in ‘De Thijs’ in Wilsum voor Stichting Beter Wonen IJsselmuiden. Hoewel het woonprogramma voor deze huurwoningen gelijk is, vragen de locaties en de lokale omstandigheden om een eigen, aangepaste vormgeving. Niet alleen is het ontwerp voor Wilsum anders, de verschillende locaties in IJsselmuiden vragen ieder voor zich om een eigen uitwerking en aangezicht. Zo is ieder woonblok ontworpen aan de hand van de lokale omstandigheden. Een dorps straatje, een hoekligging, uitzicht en zichtlijn, ze spelen allemaal een rol. Ieder dorp krijgt hiermee een eigen karakter en kleur, waar de architectuur van de woningen op eigentijdse wijze naadloos op aansluit.

Delen: