19 het atelier wint architectenselectie basisschool De Buitenkans in Heerenveen

Het gebouw van basisschool De Buitenkans is toe aan een grondige vernieuwing en uitbreiding. 19 het atelier architecten heeft de architectenselectie gewonnen en gaat deze opdracht realiseren. De school kenmerkt zich door de pedagogische visie ‘Reggio Emmilia’. Belangrijke uitgangspunten van de pedagogische ideeën, ontwikkeld door de Italiaanse filosoof Loris Malaguzzi zijn: respect voor de talenten van het kind én de wijze waarop een kind zich ontwikkelt.

De school, voor kinderen van 2-13 jaar, is ontworpen als creatieve leeromgeving waarin ruimte is voor ontdekken en talentontwikkeling. Rondom de twee piazza’s (leerpleinen) liggen de huiskamers (lokalen), creatieve ateliers, workshopruimtes, een beweegatelier en grote keuken. De keuken is het centrale hart van de school. Het bereiden, koken en eten doen de kinderen elke dag met elkaar op school. Daarnaast is er plek voor eigen kippen en de schoolhond.

 

De onderwijsvisie komt terug in het ontwerp van de school. Veel natuurlijke materialen en circulariteit zijn het uitgangspunt. De gevels worden in hout uitgevoerd, net als de constructie en binnenwanden. Grote luifels, glazen puien en patio’s in de school zorgen voor optimale interactie tussen binnen en buiten. Leren doe je namelijk binnen én buiten bij de Buitenkans. De ronde vormen in het gebouw, zoals de luifels en kozijnen, geven de school een unieke en vriendelijke uitstraling. De beleving van het kind staat centraal met podia, tribunes en een glijbaan. Het schoolgebouw met het speelplein vormen straks een uitdagende en natuurlijke leeromgeving!

De pedagogische visie 'Reggio Emmilia' is in de school zichtbaar in de vele atelierruimtes, piazza's, huiskamers en centrale keuken. Een uniek onderwijsconcept in Nederland
Terug naar nieuwsoverzicht