Deventerwegkwartier, Zutphen

Het Deventerwegkwartier in Zutphen is in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw gerealiseerd en was daarmee de eerste uitbreidingswijk buiten de oude vestingwerken. De wijk ligt tussen het centrum en de ringweg rond Zutphen. De drie centraal gelegen tuindorpachtige bouwblokken bestaan uit kleine woningen met een enkele bouwlaag en een mansardekap of zadeldak.

De verouderde woningen hadden een energetische en technische verduurzaming nodig om de voorzien in de huidige woonbehoefte. Dit gaf gelijk de kans om het architectuurbeeld te vernieuwen, aangezien de gehele schil moest worden vernieuwd. Alleen het casco van de woningen is gehandhaafd.

De woningen zijn voorzien van een geheel nieuwe isolatielaag bij de vloeren, gevels en daken. Daarnaast zijn er nieuwe kozijnen, metselwerk, nieuwe dakpannen aangebracht en de dakkapellen vervangen. De woningen zijn als nieuw en modern vormgegeven, waarin de verfijnde stijlkenmerken van de tuindorparchitectuur zijn teruggebracht; metselwerk rollagen, gootklossen en kaders rondom voordeuren.

Opdrachtgever: HTL in opdracht van Woonbedrijf Ieder1
Oplevering: 2020
Fotografie: Ronald Auée Architectuur Fotografie