Energetische verbetering woningen
Eiken- en Iepenstraat, Zwolle

Opdrachtgever: Salverda Bouw – Openbaar Belang
Locatie: Zwolle
Oplevering: 2020

Duurzaamheidsmaatregelen zorgen voor meer wooncomfort. 19 het atelier heeft de energetische verbetering van de 28 woningen aan de Eiken- en Iepenstraat in Zwolle ontworpen. De hoofdentree aan de Iepenstraat wordt opgeknapt, zodat deze een meer uitnodigende uitstraling krijgt. Boven de entree is het metselwerk verwijdert om meer licht en lucht op de achterliggende galerij te realiseren. Door het complex aan de buitenzijde te isoleren gaat er geen woonoppervlak aan de binnenzijde verloren en krijgt de gevel een geheel nieuwe uitstraling. Daarnaast wordt met deze isolatie, in combinatie met nieuwe gasloze installatietechniek, het label A++ gerealiseerd.

De gevelafwerking bestaat uit stucwerk met een bijzondere gebezemde textuur in een warme tint, gecombineerd met witte vlakken. Door de verticale gevelpenanten te accentueren wordt de uitstraling statiger en worden de individuele woningen meer benadrukt. De schuine banden in de witte stucwerkvlakken komen terug in de glazen hekwerken. Door het toepassen van een doorzichtige folie, gecombineerd met transparante banen, is inkijk vanaf de straat nauwelijks mogelijk maar valt er wel licht door het hekwerk. Samen met de nieuwe kozijnen, hekwerken en goten is het complex weer ´toekomstbestendig´. Alle woningen worden aan de binnenzijde vernieuwd, krijgen nieuw sanitair en een nieuwe keuken. De begane grond woningen krijgen een extra slaapkamer door de nis aan de straatzijde aan de binnenruimte toe te voegen.