Dit is het nieuwe en unieke leer- en ontwikkelcentrum van Schiermonnikoog

Vanaf je eerste levensjaar tot en met je zestiende naar de opvang en school gaan in hetzelfde gebouw. 19 het atelier heeft voor de gemeente Schiermonnikoog een nieuw en unieke plek ontworpen waar dit mogelijk is. Naast een duurzame plek voor de ontwikkeling van het kind kan het centrum mogelijk een belangrijke rol spelen in de energiebehoefte van de wijk Nieuw-Dokkum.

“Met het ontwerp ontstaat een verregaande samenwerking tussen onderwijs, zorg en opvang; belangrijk voor de leefbaarheid van Schiermonnikoog”, aldus loco-secretaris Ellen Arends van gemeente Schiermonnikoog. Het nieuwe gebouw heeft een dynamische vormgeving in hout en glas. “Het nieuwe gebouw ‘vouwt’ zich om de bestaande sporthal. De sporthal wordt hierdoor volledig geïntegreerd in het ontwerp van het leer- en ontwikkelcentrum. Het bevordert het multifunctioneel gebruik van het nieuwe gebouw. Door de kapvorm vindt het gebouw qua maat en schaal aansluiting op de bebouwing in de directe omgeving. Het toepassen van natuurlijke en duurzame materialen past bij Schiermonnikoog en maakt het een warm en licht gebouw”, aldus architect Sara van Popta van 19 het atelier architecten.

Bekijk hier de projectpagina voor meer informatie.

 

 

Duurzaam gebouw en proeftuin Aardgasvrije Wijk
Het Leer- en Ontwikkelcentrum (LOC) zal verrijzen op de oude locatie van SWS Yn de Mande. De sportzaal blijft bestaan en het LOC ‘vouwt’ zich als een warme jas om de bestaande gymzaal heen. Hiermee ontstaat multifunctioneel gebruik voor onderwijs en sport en ook biedt dit de mogelijkheid om de bestaande gymzaal te verduurzamen. Het groene dakenlandschap ligt iets gedraaid op het gebouw. Het is aan de ene zijde gericht op de haven en aan de andere zijde op de vuurtoren. Dit zorgt ervoor dat elke zijde van het gebouw een ander gevelbeeld heeft.  En is de locatie onderdeel van ‘Proeftuin Aardgasvrije Wijk’. Een mooie kans om het nieuwe onderwijsgebouw ook de spil te laten zijn in een aardgasvrij en duurzaam verwarmde wijk.

Meerdere functies onder één dak
Het Leer- en Ontwikkelcentrum, vormgegeven in hout en glas, biedt onderdak aan kinderen van 0-16 jaar. De Inspecteur Boelensschool (voortgezet onderwijs), basisschool Yn de Mande, een kinderopvangorganisatie en de Schier Academy zijn hierin gevestigd.

 

Integraal ontwerp
De hoofdentree en het hart van de school richten zich op het centrum van het dorp. Rondom de centrale ontmoetingsruimte met tribunetrap liggen het kookcafé, het atelier en het muzieklokaal. De kinderopvang en basisschool liggen met hun leerplein en groepsruimten op de begane grond. Op de verdieping liggen de ruimtes van het voortgezet onderwijs. Het integrale ontwerp zorgt voor een multifunctioneel gebouw waarin de kinderen van Schiermonnikoog zich thuis voelen en optimaal kunnen leren en ontwikkelen.

Terug naar nieuwsoverzicht