Landmark op Urk; 16 appartementen in een splitlevel-blok

Een landmark als je vanuit Emmeloord Urk binnenrijdt. Dat vroeg het beeldkwaliteitsplan en dit is het antwoord: Een markant appartementengebouw dat er door zijn architectuur uitspringt en zich tegelijkertijd voegt in de omgeving. Het volume kent twee richtingen; enerzijds voegt het zich in de structuur van de buurt op het land, het andere deel doet juist mee met de uitwaaierende waterwoningen in het aanliggende water. Dit wordt nog versterkt doordat de beide delen in een splitlevel worden uitgevoerd.

De landzijde staat op een stevig, begroeid basement met bergingen, de waterappartementen rijzen op vanaf het waterniveau net als de bootwoningen. De schuine lijnen van de borstweringen maken dit nog dynamischer. Door de materialisatie van afgewisseld stroken stucwerk en steenstrips voegen de beide delen zich weer samen tot een luchtig blokje rondom een in glas uitgevoerd centraal trappenhuis.

Opdrachtgever: Van der Steeg ontwikkelen en bouwen
Oplevering: 2024

 

 

Een vriendelijk, dorps appartementengebouw met een modernistisch tintje, of zoals de makelaar zegt:

“Wanneer je Urk binnenrijdt via de Urkerweg is Waterstaete het eerste wat je ziet. Dit pronkstuk met zijn vijf woonlagen die als het ware boven het water lijken te zweven, belichaamt de perfecte combinatie van modern design en een unieke locatie. In het gebouw met klasse komen 16 moderne appartementen. 4 types die variëren in grootte en perfect aansluiten bij de woonwensen van jong en oud. Het overgrote deel heeft een schitterend uitzicht op het water en de groene weilanden. Een mooiere woonplek op Urk is er niet!”