Zandweerd, Deventer

De woningen in de wijk Zandweerd zijn gebouwd in 1925 als arbeiderswoningen voor de nabijgelegen fabriek. 165 woningen van woningcorporatie Rentree waren toe aan renovatie. Hierbij was het belangrijk om de sfeer van de woningen en de wijk te behouden en te versterken; deze sfeer is uniek en wordt door de bewoners gewaardeerd. De woningen zijn zowel binnen als buiten gerenoveerd. Binnen in de woning zijn de keukens en badkamers vervangen. Met het vernieuwen van de buitenschil ontstond de mogelijkheid de woningen naar energielabel A te brengen en tevens de uitstraling geheel te vernieuwen. Ook thema’s als hittestress en wateroverlast spelen in de wijk.

In het ontwerp voor de nieuwe schil van de woningen brengen we de stijlkenmerken van de woningen terug; lage gootlijn met dakkapellen, metselwerk rollagen, verfijnde kozijnindeling, karakteristieke voordeuren en ritmiek in de gevel door het toepassen van metselwerk ‘schijven’ in de gevel. De schijven geven daarnaast de mogelijkheid een heldere en ingepaste overgang te maken met particuliere woningen in een woningblok die niet meedoen met de renovatie.

Opdrachtgever: Salverda Bouw en Rentree
Oplevering: 2021
Fotografie: Ronald Auée Architectuur Fotografie

"Wij zijn erg trots op de nieuwe uitstraling van de wijk, waarbij kopers met een kleine portemonnee door slimme keuzes ook betaalbaar mee konden doen." - Carin Hemeltjen, Rentree