Rob Moritz

architect | adviseur

“If the architecture is any good, a person who looks and listens will feel its good effects without noticing.” – Carlo Scarpa

Architectenwerk is een manier van leven. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Sterker nog, je hebt de mooiste dromen. Het is zo inspirerend om elke dag uitgedaagd te worden. Elke opgave is nieuw en verrassend, qua opdrachtgever, gebruikers, locatie, omgeving, historie. De kunst is om voor elk van deze factoren het beste resultaat te creëren.

Dat betekent voor de muziek uitlopen, verleiden, inspireren en motiveren. Niet te gauw tevreden zijn, want het kan altijd beter. Het betekent ook goed luisteren, goed kijken en alles van waarde extra versterken. Want uiteindelijk gaat het erom, dat iedereen een beetje gelukkiger wordt van je ontwerp, niet alleen de gebruikers, maar ook bezoekers en voorbijgangers. En dat tot in lengte der jaren. Het mooiste is het als mensen voorbij je gebouw lopen en in eerste instantie niets bijzonders zien, omdat het zo vanzelfsprekend daar hoort.

Door de jaren heen heb ik altijd nevenfuncties gehad als Lid Raad van Toezicht, Kringvoorzitter Branchevereniging voor Nederlandse Architecten (BNA), welstand en bestuur(svoorzitter) bouwsociëteit Zwolle. Tegenwoordig ben ik lid-deskundige bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw en deken bij de BNA. Ik vind het maatschappelijke belangrijk. Als mensen er niet uitkomen geeft het veel voldoening als je kan helpen. Het mooiste is als je tot een vergelijk kan komen, dan heb je geen winnaars en verliezers, maar zijn ze eruit gekomen. Altijd beter!