Gezondheidscentrum Defensie, ’t Harde

In het ontwerp voor het gezondheidscentrum zijn de Veluwse bossen het uitgangspunt. De natuur, de bossen, met zijn open en dichte plekken, doorzichten en de lichtval zorgen voor een ‘healing environment’. Vanuit het park, vanaf het water, voert het pad je naar de hoofdentree. Je loopt gelijk de centrale hal, het hart van het gebouw, in. Van hieruit is er zicht op de ontvangstbalie, de sculpturale trap en vides. De verschillende functies op de begane grond en de verdieping zijn goed zichtbaar. Op de begane grond zijn de artsen, de fysiotherapie en de balie met de wachtruimte gesitueerd. Op de verdieping zitten de tandartsvoorzieningen, de personeelsruimten en de installatieruimte. In het interieur is natuurlijk materiaalgebruik en lichtinval de basis. Het geheel is klimaatbestendig en natuurinclusief: het gebouw heeft groene daken en geïntegreerde nestkasten, het terrein is voorzien van bomen, grassen en wadi’s.

De draagconstructie bestaat uit dragende gevels en kolommen waardoor er een flexibel inbouwpakket wordt gerealiseerd. De indeling, functies en installaties zijn eenvoudig aan te passen aan toekomstige wijzigingen. De materialen zijn robuust en vriendelijk en sluiten aan bij de gebouwen in de omgeving en de natuurlijke context. Deze materialen worden volgens het principe van circulair bouwen toegepast, zodat ze in de toekomst eenvoudig kunnen worden hergebruikt.

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Oplevering: 2024

Ruimte voor een quote