De Wegwijzer, Putten

PCB De Wegwijzer is een schoolgebouwtype waarvan er in de jaren ’70 velen zijn gebouwd. Het voldeed technisch, esthetisch en functioneel niet meer aan de huidige eisen. De vraag was: sloop-nieuwbouw of duurzaam renoveren. Met een duurzame renovatie zijn veel vierkante meters behouden. “Dat dit mogelijk is met een bestaand gebouw”, is de reactie van de directeur Irma Blok. “Van een donker gebouw met gesloten ruimtes is de school een open en transparant gebouw geworden.”

De karakteristieke vormgeving van de verschoven lokalen met grote openingen is extra versterkt. Het casco van het gebouw is gehandhaafd. De metselwerk gevels, kozijnen en dakisolatie zijn vernieuwd. In het hart van de school, waar de tribunetrap en de bibliotheek zijn gesitueerd, is het dak opgetild. Dit zorgt voor veel daglicht. De hoofdentree wordt geaccentueerd door een grote opgetilde luifel. De school is aangepast op de nieuwe onderwijsvisie: kleinere lokalen met openslaande deuren en grote glazen puien naar de grote leerpleinen. De combinatie van hout en kleuraccenten geeft de school een warme en vernieuwde uitstraling. Het nieuw ingerichte groene schoolplein maakt de duurzame renovatie helemaal af.

Opdrachtgever: VPCO Putten
Oplevering: 2022
Fotografie: Ronald Auée Architectuur Fotografie

"Fijn dat er zó goed geluisterd wordt. Daarmee wordt het een gezamenlijk project en ontstaat echt wat wij voor ogen hebben." - Irma Blok, directeur.