IKC De Ploeg, Apeldoorn

Het IKC De Ploeg is één van de twee scholen aan het Schoutenveld in Apeldoorn. De locatie is een park, groene long, in de groene woonwijk. IKC De Ploeg en IKC De Marke zijn als eenheid ontworpen. Het uitgangspunt voor het ontwerp van IKC De Ploeg is het motto van de school ”open en gastvrij”. De ligging in het groen, de open en natuurlijke uitstraling van de school zorgt voor een stimulerende omgeving voor de kinderen, de leerkrachten en de buurt.

Het gebouw bestaat uit twee lagen waarbij de tweede laag kleiner is en er een mooie volume opbouw ontstaat en er ruimte is voor een dakterras. De gevels zijn bekleed met verticale houten delen. Horizontale banen in de gevel, die overlopen in een luifel bij de entree, versterken het paviljoen gevoel en sluiten aan bij ‘de schaal van het kind’.

Het is een open- en transparant gebouw met veel doorkijkjes en contact tussen verschillende gebieden. Door grote gevelopeningen zijn het hart van de school met de bibliotheektrap vanaf het plein duidelijk zichtbaar. Op de verdieping biedt een grote opening in het creatief lokaal uitzicht over de wijk en het groen en fungeert tevens als baken voor de wijk.

Opdrachtgever: PCBO Apeldoorn
Oplevering: 2022

"We hebben een prachtig licht gebouw. Waar het, zelfs met bijna 300 kinderen in huis, heerlijk rustig en huiselijk is" - Maaike Heuvelhorst, directeur