Broerenkerk, Zwolle

Toen boekhandel Waanders zich vestigde in de monumentale Broerenkerk uit 1490 zijn er ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Naast de restauratie van de gehele schil is voor de winkel in de zijbeuk een constructie met een drietal verdiepingen ontworpen. Het schip is grotendeels vrijgehouden. Hierdoor is de prachtige zichtlijn vanuit het koor op het orgel bewaard gebleven. In het koor is een horecafunctie ondergebracht, die ook geschikt is voor lezingen en bijeenkomsten. Voor het onderbrengen van de ondersteunende functies was geen plaats in het historische gebouw en is een aanbouw gerealiseerd. Deze aanbouw is vormgegeven als een eigentijdse variant van de ‘kerkhuisjes’ die sinds de zestiende eeuw tegen de zijmuur van het koor waren aangebouwd en omstreeks 1955 zijn gesloopt. Ze voegen zich in het historische stadsbeeld, maar zijn onmiskenbaar van nu.

Opdrachtgever: Waanders in de Broeren
Oplevering: 2013

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van onze nieuwe projecten.