Stadvilla’s aan de Eekwal winnen ‘Pluim 2021’!

Het project Stadsvilla’s aan de Eekwal heeft de ‘Pluim 2021’ gewonnen! In november vorig jaar nomineerde het bestuur van de Vrienden van de Stadskern Zwolle zes projecten die in aanmerking kwamen voor de Pluim*. Zwollenaren en leden konden hun stem uitbrengen op één van de projecten. Met een derde van de stemmen waren de stadsvilla’s aan de Eekwal veruit favoriet.

“Als je me van tevoren had gevraagd gaan de stadsvilla’s aan de Eekwal de Pluimverkiezing 2021 winnen dan had ik er geen cent voor gegeven. Het plan was op z’n minst controversieel. Ook binnen onze vereniging zijn er wenkbrauwen over gefronst. Als ik nu het resultaat zie dan is de architect erin geslaagd om enerzijds een markant aspect van het oorspronkelijke gebouw te behouden en anderzijds er toch een 21ste eeuws ensemble van te maken. Moderne architectuur met een historisch tintje. In mijn ogen hebben Zwolse stemmers een terechte winnaar van de Pluim aangewezen en zijn de stadsvilla’s een aanwinst voor de (binnen)stad”, aldus Raymond Salet, voorzitter van de Vrienden.

*De Vrienden van de Stadskern reiken jaarlijks een ‘Pluim’ uit aan een organisatie, een persoon of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle. De Vrienden van de Stadskern willen het historische karakter van het beschermde stadsgezicht van Zwolle beschermen en versterken. Ze bemoeien zich gevraagd en ongevraagd met de planologische, architectonische en cultureel historische zaken die zich in de stad afspelen.

In 2019 hebben wij eerder een Pluim gewonnen, voor de transformatie van watertoren naar woontoren in Zwolle. Wederom een bijzonder project, waarover de jury destijds zei: “De toren stamt uit 1892, is ruim een halve eeuw geleden ingepakt in een bakstenenmantel waardoor het eigenlijk een vormloos ding werd aan de rand van de Turfmarkt. Na de verbouwing door Nijhuis bouw op basis van een ontwerp door architectenbureau 19 het atelier is er een fraaie woontoren met 21 appartementen van gemaakt. Echt een ‘landmark’.”

In 2013 werd de Pluim uitgereikt aan Waanders in de Broerenkerk voor ‘voor het voorbeeldige hergebruik van de Broerenkerk.’ Een project waar wij ook met trots aan bijgedragen hebben.

Terug naar nieuwsoverzicht