19 het atelier ontwerpt nieuwe toren als icoon voor Zwolle

Ons ontwerp voor de Michaëlstoren vormt samen met Academiehuis de Grote Kerk een bruisend centrum van leren en ontmoeting, waar geloof en wetenschap samenkomen. Spiraalvormige groene routes in de toren brengen je naar een nieuwe huisvesting voor filmtheater het Fraterhuis, een educatief centrum ‘Ontdekhoek 2.0’, een hotel met grandioos uitzicht, een eigen torenbiotoop met begroeiing en waterbuffer en als hoogtepunt de glazen engel St. Michaël op de top van de spits, verlicht als beschermengel boven de stad. De toren weerspiegelt de essentie van Zwolle’s identiteit. Het ontwerp verenigt de Groene Vingers van de stad, het Engelenpad en de glazen engel, en belichaamt zo het DNA van Zwolle.

We hebben ons ontwerp ingezonden voor de ‘Breng de Toren Terug! wedstrijd’. Wij namen uiteraard deel aan deze mooie wedstrijd omdat we als Zwols architectenbureau nauw betrokken zijn bij de stad en haar monumenten. Onze toren is nu te zien als onderdeel van de expositie De ‘Nieuwe’ Toren in het Academiehuis.

Uniek aan dit project is dat onze 6 architecten Maria, Marc, Teresa, Sara, Ruben en Rob samen aan 1 ontwerp hebben gewerkt.

De toren biedt nieuwe leefplateaus boven de stad, een antwoord op het ruimtegebrek. Hier komt de gemeenschap samen om de overgang naar een circulaire economie te begrijpen, met focus op duurzaamheid, grondstoffentransitie, energie, maatschappelijke en geloofstransitie. Dit is een plek waar oude wijsheid en nieuwe inzichten elkaar ontmoeten en waar traditie wordt gerespecteerd naast innovatie.

De nieuwe positie van de toren
Na de sloop van de toren en voorste deel van de kerk in 1686 is de achtzijdige consistoriekamer gebouwd op de plek van de voormalige toren. De toren krijgt daarom een nieuwe plek op het Grote Kerkplein naast de vernieuwde entree van het Academiehuis. Daarmee krijgt het plein een impuls.

Lees hier de toelichting op het ontwerp

Terug naar nieuwsoverzicht