Nieuws

Hoe integreer je natuurinclusief bouwen in een ontwerp? – Masterclass tijdens congres Natuurlijk2020

Op 19 november 2020 vindt Congres Natuurlijk voor de tweede keer plaats. Professionals uit allerlei sectoren, van provincies en gemeenten tot projectontwikkelaars en ecologen, verzamelen zich om zich te laten inspireren, samenwerkingen te smeden en vooral te werken aan een gezondere leefomgeving voor mens en natuur. Collega Rob Moritz geeft om 10.50u een masterclass ‘natuurinclusief bouwen in de praktijk: Schoolcampus Winkler Prins in Veendam’. Via www.congresnatuurlijk.nl kunt u zich aanmelden.

Medio 2018 werd 19 het atelier architecten geselecteerd voor het ontwerp van een tweetal gebouwen voor de Scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. Op een terrein van ruim 10.000 m2 was de nieuwe campus gepland die alle gebouwen op een natuurlijke manier met elkaar moet verbinden. Deze campus maakt weer deel uit van het grotere geheel, de nieuwe sport- en leercampus in Veendam. Parkstad Veendam, zoals de gemeente zichzelf met gepaste trots noemt. De Campus komt te liggen op een kruispunt van twee groene zones die tussen de bebouwing door tot in het omringende veengebied lopen.

Alle aanleiding om het ontwerp van de bebouwing en het terrein verbinding te geven met de bestaande natuurlijke omgeving. En van de monocultuur van het gras van het voetbalveld een zeer divers natuurlijk gebied te maken. Een interessant gebruiksgebied voor scholieren en omwonenden en met veel plaats voor de natuurlijke bewoners van het gebied, flora en fauna. Uiteraard spelen de nieuwe gebouwen hier ook een rol in en gaan straks ook de bestaande gebouwen plaats bieden aan vogels en vleermuizen etc. Het landschapsontwerp van Bureau Mien Ruys wordt binnenkort verder uitgewerkt en gaat veel verrassende en verschillende natuurlijke plekken bevatten.

Ga mee in het avontuur van dit ontwerp voor de natuurinclusieve campus van de Winkler Prins.

Delen: